Gazimağusadan herkese merhaba,
Dünyada,Türkiyede ve ülkemizde yaşanan olaylar bazen bizleri içinden çıkılmaz streslere, ümitsizliklere ve gelecek kaygısına düşürmektedir.
Geçenlerde çok sevdiğim bir asroloğun yazısını okudum. Kendimce astrolojiye merağım var ve takip ediyorum. Yazıda yay burcunda ay tutulması olacağı ve bununda bazı huzursuzluklar,yağmalamalar, yer değiştirmeler sürgünler den bahsediyordu . Bu dönemde insanlar arasında büyük anlaşmazlıklar sürtüşmeler olur.
Yani stresli bir ortam olacağına kesin gözüyle bakıldı. Ülkemizde malesef bunun en güzel örneklerini gördük.
Stres nedir ?
Aslında bu konudaki araştırmalara ve kavramsal literatüre bakıldığında stresin tanımını yapmak zor görünmektedir. Stres, tanımlanması pek kolay olmayan, günümüzün karmaşık kavramlarından biri, çağımızın da hastalığıdır. Basit bir anlatımla bireyin kendisinden ve çevresinden kaynaklanan bedensel ve ruhsal gerilim, baskı, endişe, kısaca kişiye rahatsızlık veren bir durumdur. Stresi, bazı olaylara verdiğimiz tepki olarak tanımlayabiliriz.
Ekonomik ve politik belirsizlikler sonucunda yatırımlar azalmakta, işsizlik artmakta, satın alma gücü azalmakta, yarınından emin olmayan bireyler çoğalmaktadır. Bu durum hem girişimci, hem yönetici, hem de yönetici olmayan personel üzerinde büyük baskı yaratmakta ve giderek artan strese yol açmaktadır. Bireylerin içinde yaşadığı genel, politik, ekonomik,sosyo-kültürel çevre unsurları, teknolojik gelişmeler ve buna uyum sağlayamama endişesi birey üzerinde stres yaratmaktadır. Diğer taraftan hava, su kirliliği, çöp ve atıkların toplanmaması, yaşanılan şehirde ulaşım sorununun çözümlenememiş olması bireyin hem bedensel hem de psikolojik bazı sorunlar yaşamasına neden olmaktadır (Ataman,2002).
Evet tüm bunlar bizi geleceğimizle ilgili karar almamızda da etkiliyor.Düşünün bir işyerindesiniz ve patronuzla ve ya orda çalışan arkadaşlarınızla sorun yaşıyorsunuz.Yaşadığımız stres bizi işe gitmeme arzusu yanında,iş gücünde azalma, verim düşüklüğü yaşatıyor.
Her insan aynı koşullar altında bile bir birinden çok farklı tepkiler gösterir. Biri kaygılı ve gerilimliyken diğeri soğukkanlı ve sakin olabilir. Bu çok doğaldır. Herkesin kendine özgü bir stresle başa çıkma tarzı vardır. Başa çıkma tarzımızın bazı yönleri sağlıklı ve etkiliyken diğer yönleri daha az etkili ve üstelik sağlığımıza, ilişkilerimize ve performansımıza zararlı olabilir .
Stres nasıl bir işyerini, toplumu etkiliyorsa turizmide etkilemesi kaçınılmazdır.
Turizim insanların bir yerden bir yere hareket etmesi ise bu hareketi güvenilir stresin olmadığı ülkelere yapmak ister.Siyasi istikrar o ülkenin geleceği için çok önemlidir. Kaliteli turizim için siyasi ve ekonomik istikrar şart. Dünya, turizimin istikrarlı gidişi için turizimi siyasetten arındırmış ve turizim örgütleri kurarak sorunu azaltmışlardır.
Bu yazım yaşadıklarımızın beni ve eminim sizleride ne kadar etkilediğini düşünerek yazdım. Bilmemiz gereken aslında kim olduğumuz,ne istediğimiz, eğer bir yola çıkıyorsak yaşadıklarımızla streslerimizle başa çıkabiliyormuyuz?
Bunları bilmiyorsanız ve sadece konuşmak ve eleştirmek için varsanız unutmayın siz siz değilsiniz!