Yıllardır ipek böceği yetiştiririm. İnanılmaz seviyorum.
Eve geldiğim zaman onları yedirmek, çıkardıkları sesleri dinlemek büyük keyif, inanın yorgunluk bitiyor. Bu konuda “inanılmaz” olduğum doğru, ama gerçek bu…
Geçtiğimiz yıl ipek böceği yetiştirmeyi başaramadım. Çünkü bir önceki yıl, belediyelerin yapmış olduğu ilaçlamalardan doğal olarak dut ağaçları da nasibini aldı ve tüm böceklerim telef oldu.
Bu yıl, sosyal medyadan yapmış olduğum duyuru ile sağ olsun arkadaşlardan böceklerimi aldım. Büyük bir keyifle ipek böceklerini beslemeye başladım. Bu arada belediyelerin sineklerle mücadelesi başlamadığı için de içim rahat !
İpek böceği beslemek, hepimizi geçmişe, çocukluğumuza götürüyor. Hemen hemen her evde, zamanı gelince, ipek böceği yumurtaları dökülür, açılması beklenirdi. Hatta yumurtaların dirhem hesabına göre satışı bile olurdu.
Sabah, bir büyüğümden dinledim. Annesi, zamanında ipek böceği yetiştirirmiş. Kat kat ranza gibi bir yer yapıp, üzerlerine böcekleri yerleştirip beslermiş. Fakat en ilgimi çeken husus, açılma zamanına yakın, yumurtaların sıcakta kalması için başvurduğu yöntem. Yumurtaları, mendile sarıp, sutyeninin içine koyarmış.
Bürüncük çarşafları hatırlamayanınız yoktur. Bunu bizim yaşta olanlar bilir, genç nesil bilir mi emin değilim! Eğer ipek böceğinden bürüncük yapılacaksa, kozalardaki kelebeklerin çıkmasına izin verilirdi. Yok, ipek yapılacaksa, kozalar kelebek çıkmadan sıcak su kazanlarına atılırdı.
Eskileri düşününce, Kıbrıs’ta böcek yetiştiriciliğinin ne kadar gelişmiş olduğunu, evlere, ekonomik katkı sağladığını hatırlıyorum.
Şimdi ise unutulmuş, geçmişte kalmış bir meslek dalı olduğu söylenebilir.
Oysa bugün Türkiye ve dünyanın birçok yerinde, son zamanlarda, ipek böceği yetiştiriciliği yüksek kazanç getiren yenilikçi iş fikirlerinden bir tanesidir. Türkiye’ye baktığımızda, devlet tarafından da desteklenen ipek böceği yetiştiriciliği sayesinde birçok kişi, kendisine yeni bir kazanç kapısı sağlamaktadır.
Dünyanın en değerli kumaşı olan ipeğin hammaddesi dünyada çok aranmaktadır. Bizim gibi etrafta bolca bulacağımız dut ağacı varken, ipek böceği yetiştiriciliğinin bitmesi, gerçekten düşündürücü değil mi? Sadece koza işine odaklandık. Oysa ipek böceğinden ipek çıkarmayı başarabilsek, ekonomik olarak büyük katkı sağlayabiliriz.
İpek böcekçiliği, kültürel mirasımızı da koruyabilmek adına çok ama çok önemli bir alandır.
Kıbrıs’ta, sürdürülebilir ipek böceği üretiminin yapılabilmesi için devletin bu konuda bilgilendirilmesi ve bu alanda faaliyet gösterenlerin teşvik edilmesi şart.
Bunun sağlanması halinde ipek böcekçiliği hem aile bütçesine ek gelir kaynağı olacak, hem de kültürel mirasımıza sahip çıkmış olacağız…