Bazen hastalandığımızda  bizi hasta edenin ne olduğu anlaşılana  kadar  sıkıntılı bir süreç geçiririz. Hastalığa sebep olan etkenin bulunabilmesi için birçok test yapılır. Bu da doğru tedaviye erken başlanmasını engelleyen bir durumdur. Bu konuyla ilgili olarak son zamanlarda virütik enfeksiyon tanısında  olumlu gelişmeler yaşanmaktadır.

 

VirScan isimli bir teknoloji sayesinde  bugüne kadar geçirdiğimiz virütik enfeksiyonların tarihçesine ulaşılabilmektedir. Sadece bir damla kan kullanılan ve 25$’a mal olan bu yöntem Harvard Üniversitesi’nde Stephen Elledge önderliğinde geliştirilmiştir. Bu şekilde  kişinin daha önceden Hepatit C, suçiçeği veya kızamık gibi birçok virütik hastalıkla karşılaşıp  karşılaşılmadığı bulunmaktadır. Tespit edilebilen virüs çeşidi sayısı, 206 virüs ailesi içerisinde bulunan yaklaşık 1000 çeşit virüstür.

 

Bu teknolojinin yaygın bir biçimde kullanılması yeni virüs salgınlarının analizinde de yardımcı  olacaktır. Bu şekilde salgına yol açan virüs çeşidi hızlı bir şekilde bulunup ve virüs bulaşan kişilerin doğru tedavi almaları sağlanacaktır.  

 

Bunun dışında, virütik hastalıkların diğer hastalıklar ile ilişkisini  bu yöntemle araştırabilme olanağı vardır. Örneğin, kronik yorgunluk sendromu ile çeşitli virütik enfeksiyonların ilişkisi şu anda araştırma altındadır. Bunun dışında çeşitli kaynaklarda, Multiple Skleroz (MS) hastalığının virütik etkenleri olduğu tartışılmaktadır. Bu yöntemle, bu sorular yeni cevaplar bulacaktır.  

 

5 Haziran 2015 tarihinde Science dergisinde yayımlanan çalışmada bu yöntem kullanılarak 569 kişi incelenmiştir. Kan örnekleri Amerika, Güney Afrika, Tailand ve Peru olmak üzere dünyanın çeşitli yanlarından gelen kişilerden elde edilmiştir. Coğrafik bölge ve yaşla ilişkilendirilebilecek sonuçlar bulunmuş  ve beklenildiği üzere yetişkinlerde çocuklara oranla daha çok virütik enfeksiyon tespit edilmiştir. Bununla birlikte, ortalama her bireyin 10 virütik enfeksiyon geçirdiği gözlemlenmiştir. Ayrıca, 2 kişinin 84 farklı virüs türü tarafından enfekte olduğu görülmüştür.

 

Son olarak, bu yöntem insanlar dışında  hayvanlar için de kullanılabilmektedir. Örneğin çiftlik hayvanlarında görülen çeşitli virütik hastalık hızlıca tayin edilebilmektedir.

 

Sağlıklı yarınlar dilerim…

 

Kaynakça: Newscientist, Science