Özellikle 65 yaş üzeri erkeklerde görülen prostat büyümesi ciddi bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Androjen hormonunun yüksek miktarda salgılanması prostatın büyümesine sebep olmakta ve büyüyen prostat hastalarda idrara çıkmada zorluk , geceleri sık sık idrara çıkma ya da ağrılı idrara çıkma gibi şikayetlerle karşımıza çıkmaktadır. Prostat kanserine yol açan sebepler tam olarak bilinmese de prostat kanserinin yaşla birlikte arttığı bilinmektedir. 50 yaş ve üzeri erkekler bu konuda risk grubunu oluşturmaktadır.
Jefferson Üniversitesi’nde Dr. Robert Den önderliğinde yapılan çalışmada metastazı olmayan 6884 prostat hastasının sonuçları incelenmiştir. Yüksek miktarda radyoterapi sonrası PSA (Prostat Spesifik Antijen) değerlerinin iyiye gittiği gözlemlense de aslında genel olarak bu hastaların uzun vadede sağlıklarının tam olarak iyileşmediği gözlemlenmiştir. 24 Mart 2016 tarihinde American Journal of Clinical Oncology isimli dergide yayımlanan sonuçlara göre uygulanan tedavi doğru olsa da hastaların uzun vadede metastaz ve kanserle bağlantılı ölüm oranlarında iyileşme gözlemlenmemiştir. Kısacası radyoterapiyle birlikte uzun vaadede hastalara fayda sağlayabilecek ek tedavi yöntemlerine ihtiyaç vardır.
Dr. Adam Murphy önderliğinde Northwestern Üniversitesi’nde yürütülen çalışmada D vitamini ile prostat kanserinin ilişkisi incelenmiştir. Bu çalışmada 1760 sağlıklı birey ile radikal prostatektomi operasyonu geçiren 190 kişi karşılaştırılmıştır. 22 Şubat 2016 tarihinde Journal of Clinical Oncology isimli dergide yayımlanan makalede ameliyat zamanındaki verilere bakılacak olunursa, D-vitamini düşüklüğünün agresif prostat kanseriyle ilişkisi olduğu gözlemlenmiştir. Daha etkili bir tedavi için D-vitamini seviyesinin gözlemlenmesi ve gerekli yerde takviye yapılmasının fayda sağlaması beklenmektedir. Bu gözlem sonucunda ise kanser tedavisinin en doğru zamanda yapılması uzun vadede de olumlu sonuçlar doğurabileceğini göstermektedir. Ayrıca 2012 yılında The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism isimli bir dergide D-vitamininin düşük risk grubundaki prostat hastalarındaki etkisine bakılmıştır. DT. Marshall önderliğinde South Carolina Tıp Üniversitesi’nde yürütülen çalışmada bu takviyenin bu grup hastalarda iyi yönde bir etkisi olduğunu gözlemlemişlerdir.
Birçok faydası olan D-vitamininin sağlıklı bir prostat için de gerekli olduğu görülmektedir. Yaz aylarına yaklaştığımız bu günlerde yeterli D vitamini üretimi için sizler de güneşlenmeyi ihmal etmeyiniz.
Kaynakca: Newscientist, Science Daily
Dr. Umut Cagin