Malum ülkemiz seçimsiz yıl geçirmiyor. Geçtiğimiz Haziran ayı belediye seçimleri yapıldı. Mağusa’da 20 yıldan sonra belediye başkanı değişti. Tabiî ki bu değişiklikle de kentimiz için bazı konularda çok güzel sahiplenme ve heyecan oldu. Bunun en güzel örneği “hendek”. Hendek her seçim zamanı bize sunulan geçmişi yad ettiren bir heyecandı.
Mağusalıların facebookta oluşturdukları “Çocukluğumuzun Mağusalıları”nda hepimiz yine heyecanla büyüklerimizi atalarımızı rahmetle hatırlayıp eski günleri yad ediyoruz.. “Hatırlar mısınız?” diye başlayan söylemler hepimizi o eski günlere götürüyor.Yine eski günleri hatırlarken çocukluğumuzdaki bayrak töreni ve bando da gündeme geldi. Daha sonra da fener alayı. 15 Ağustos gecesi Fener Alayı’nı gerçekleştirdik. Ben kendi hesabıma gözlerim dolu dolu yürüdüm. Belediye evlerinin orda insanların alkışları ve heyecanları beni çokk eskilere götürdü . O gece benim gibi herkes eskilere gitti. Bizimki eskiye özlemdi başka hiçbir şey değil!
Ve sonrasında hendek gündeme geldi. Hendek temizleniyor…. Geçmişten belleklerimizde kalanları çocuklarımıza yaşatmak, anlatmak. Bekli de istediğimiz buydu. Yeni nesil bizim yaşadıklarımızın ne kadarını biliyor? İşte hendekle surların yeniden hayat bulmasıyla hisarların üstüne hiç çıkmayan, hendekte hiç gezmeyen çocuklarımıza şimdi bizim çocukluğumuzla tanışma fırsatı veriyoruz. Unutmayalım toplumları toplum, toplumları millet yapan ortak örf ve adetlerimizi nesilden nesile aktarmaktır.
Kente ait tarihsel ,doğal,kültürel dokunun kent kimliğinin ayrılmaz parçası olduğu gerçeğiyle hareket edip Mağusa’mızın güçlendirilmesi gerekiyor. Kent bilincinin oluşması, artırılması için sosyal etkinliklerin daha sık gündeme gelmesi gerekmektedir. Aslında olması gereken buydu… Kentler yaşanabilirliğiyle değer bulur. Ve yurtdışından gelenler de kentimizi gerçek değerleriyle tanır.
Günümüzde kentler o kentin yaşamasını sağlayan ve o kente hayat veren işlevlerin adıyla anılmaktadır. Ve kimlik de o işlevselliğe bağlı olarak ortaya çıkar.
İşte tam da bu noktada kent ve yerel yönetim kavramları birbirinden ayrı düşünülemez.. Yerel yönetimler kentlerinin markalaşması; ihtiyaç duyulan altyapıyı sağlamak için kent konseyi kurup tanıtım ve pazarlamada kaynakların doğru kullanılmasını sağlar.
Her kentin diğer kentten ayırt edici özelliği vardır. Günümüzde rekabet yalnızca ürünler ve firmalar arasında yaşanmamakta kentler arasında da kıyasıya bir rekabet yaşanmaktadır. Mağusa eğer bu rekabette avantaj elde etmek istiyorsa marka olacak özelliklerini belirleyip bunlardan faydalanma yoluna gitmelidir. Ve tabiî ki algıyı da yöneterek….