Sağlıkta bilimsel gelişmelerin insan ömrünün uzamasına faydasını önceki yazılarımda ele almıştım. Son yapılan çalışmalara göre ortalama yaşam süresi kadınlarda 81, erkeklerde ise 76 yıl olarak hesaplanmaktadır. Amerika’daki kadın nüfusunun %57’sini 65 yaş üzeri bireyler oluşturmaktadır. Bu kişilerin %68’i ise hayatlarına sağlıklı bir şekilde devam edebilmeleri için desteğe  gerek duymaktadırlar. Michigan Üniversitesi’nde Vicki Freedman önderliğinde yürütülen bir çalışmada 65 yaş üzeri kadınlar ve erkeklerde yaşam kalitesi incelenmiş  ve bu çalışmanın sonuçları 16 Ocak 2016 tarihinde American Journal of Public Health isimli dergide yayımlanmıştır. Özellikle 85 yaşa ulaşmış  kişilerin  aktif ve sağlıklı bir yaşam sürmelerinin zor olduğu ve bu yaştan sonra özellikle kadınların daha zor bir yaşlılık dönemi geçirdiği gözlemlenmiştir.

 Aktif bir yaşam tarzı hayatımızın her döneminde sağlıklı ve zinde kalmamızı sağlayan en önemli unsurlardan birisidir. Yaşlılık döneminde de düzenli egzersiz yapmanın faydaları araştırılmaktadır. Yaşlılık döneminde hareketlerin yavaşlaması dışında öğrenme ve hafıza ile ilgili sorunlar da görülebilmektedir. Öğrenme güçlüğü ve unutkanlık, ilerleyen safhalarda bunama veya Alzheimer hastalığına yol açabilmektedir. Son dönemde yapılan çalışmalara göre yaşlılık döneminde düzenli egzersiz yapan kişilerin beyin fonksiyonlarının yapmayanlara göre daha iyi olduğu gözlemlenmiştir.

                 Miami Üniversitesi’nde Clinton Wright önderliğinde yürütülen çalışmada ortalama 71 yaşında 876 kişi 5 yıl boyunca incelenmiş ve çalışmanın sonuçları 23 Mart 2016 tarihinde Neurology isimli dergide yayımlanmıştır. Çalışmaya katılan kişiler  ilk etapta hafıza ile ilgili testlerden geçmişler ve beyin MRI’ları çekilmiştir.  Bu kişiler yaptıkları egzersiz miktarına göre 2 gruba ayrılmışlardır. Sadece az miktarda bahçe işi yapan ve yürüyüş yapan kişiler az egzersiz yapanlar grubunda yer almış, koşu ve yüzme yapan kişiler ise diğer grupta yer almışlardır. 5 yıl sonra tekrardan hafıza testleri yapılan kişilerin genel olarak hepsinde bir düşüş gözlemlenmiştir. Ancak bu düşüş, en fazla hiç egzersiz yapmayan ya da çok az egzersiz yapan kişilerde görülmüştür. Düzenli miktarda egzersiz yapan kişilerin  ise bu testlerde daha başarılı oldukları gözlemlenmiştir.

            MRI sonuçları 5 yıl sonra tekrardan incelenen kişilerde benzeri sonuçlar gözlemlenmiştir. Az miktarda egzersiz yapan kişilerin damar sağlığının daha kötü durumda oldukları ve 5 yıllık bu süreçte bu gruptaki bazı kişilerin küçük çapta felç geçirmiş olabilecekleri gözlemlenmiştir. Damar sağlığının korunmasında egzersiz yapan kişilerin özellikle  tansiyonlarında iyileşmelerin  olabileceği düşünülmektedir.

 

Sağlıklı bir yaşlanma için, yaşınıza uygun egzersizi hayatınızdan eksik etmeyin.

 

Kaynakça: Newscientist, The Telegraph, The American Journal of Public Health, Neurolgy

Dr. Umut Cagin

[email protected]