Beş bin yıl kadar öncesinden beridir, bilge kişiler, çevremizde ve vücutlarımızda olan enerjiyi tanımlamak için pek çok farklı sistem geliştirmiştirler. Doğada dinamik enerjilerin bir araya geldiğinde dönen şekiller oluştuğu konusunda hemfikir olmuşturlar.

Çakra, Sanskritçe kaynaklı bir kelime olup, tekerlek ya da dönüş anlamına gelmektedir. Çakralar, Hint Felsefesinde ve bazı Asya kültürlerinde, canlı vücudunda bulunan metafiziksel ve/veya biyofiziksel enerjinin bağlantı noktaları olarak düşünülmüştür. Çakra kelimesine ilk olarak Veda yazıtlarında rastlanır. Yoga üstatları, canlıların, görünen fiziksel varlığı ötesinde, daha etkin bir bünyeye sahip olduğunu söylerler. Bir canlının bedeninde çok kapsamlı birçok kanal bulunmaktadır. Veda yazıtlarında iki veya daha fazla enerji kanalının kesiştiği yerde çakraların bulunduğu söylenir. Çakralar, bedende bulunan tekerlek şeklindeki enerji noktalarıdır. Bu enerji noktaları yaşam gücüne ve nefese bağlıdır. Çakralar her ne kadar fiziksel olmasa da, fiziksel bedenimiz üzerinde çok etkilidirler. Zihin aracılığıyla tüm çakraları inceleyip, keşfedebilir, enerjilerini dengeleyebiliriz. Orijinal Veda yazıtlarına göre, çakraları anlayabilmek için önce onları hayal etmemiz gerekir. Onları hayal edebilmek için, bazı sembollerle, renklerle maddeselleştiririz.

Çakralarımızı dengeye getirmek için bazı özel asanalar(yoga pozisyonları) ve pranayama (nefes teknikleri) uygulanır. İhtiyaç hissettiğimiz zaman, bu çakranın rengini kullanabilir ve notasında mantrasını da seslendirebiliriz. Vücudumuzda yedi ana çakra merkezi bulunur. Çakraların her birinin hem fiziksel bedeni, hem de bilinci etkileyen belirli fonksiyonları, frekansı, adı, notası, duyusu, mantrası, şekli ve rengi vardır. İnsanın enerji sistemine enerjinin girdiği iki temel çakra vardır. Kök çakra ve taç çakra. Kök çakrayla dünyadan, Taç çakrayla da evrenden enerjiyi alırız. Ayrıca solar pleksus çakrasıyla da güneş ile bağlantı kurarız. Her çakra bedenin değişik bölgesine ve organa enerji taşır ve o bölgeden sorumludur. Çakralar için açık veya kapalı gibi bir ifade kullanmak pek doğru değildir. Önemli olan çakralardaki enerjinin dengede olmasıdır. Günlük hayatımızda, her bir çakrayı mükemmel bir şekilde dengelemek olanaksızmış gibi görünse de, hedef, mükemmellikten ziyade, her çakradan yayılan enerjinin farkına varabilmektir.



Sevgiyle kalın;

Ryt-200 Mukaddes Yolcu