Mudra, ellerdeki bir pozisyon, bir işaret veya bir sembol anlamına gelmektedir. Bununla birlikte, sadece eller için değil, gözlerin pozisyonu, vücudun duruşu ve bazı nefes teknikleri için de mudra kelimesi kullanılır. Mudralar beden ve ruhu etkileyebilecek özel bir pozisyondur. Mudralar vücudumuzda mucizevi değişikliklere ve gelişmelere yol açabilir. Stres ve ağrıyı gidermede yardımcı olur, gerginliği giderir, toksinlerden arınmaya yardımcı olur. Mudraların amacı sadece bedenin sağlığını korumaktan değil, aynı zamanda bilincinin de yükselmesidir. Hatha yogada 25 adet mudra vardır.
Mudraları deneyimlemek istiyorsanız, ellerinizi resimdeki pozisyona getiriniz. Bunu yaparken ellerinizi çok fazla bastırmamaya ve rahat tutmaya özen gösterin. Mudraları rahat olduğunuz bir zamanda meditatif bir pozisyonda uygulamanız daha etkili olacaktır.
Chin mudra; yapılması en kolay ve en bilindik mudradır. Baş parmak evreni, işaret parmağı ise insan bilincini ifade eder. Bu mudranın anlamı, ayni zamanda yoganın amacıdır; evrenle bir bütün olmak.
Ganesha mudra; sol avuç içi göğüs hizasında dışa çevrilerek yerleştirilir. Parmaklar katlanılarak diğer elle birleştirip dışa doğru hafifçe kuvvet uygulanır. Daha sonra eller değiştirilerek tekrar edilir.
Bu mudra kalbin çalışmasını düzenler, kalp kaslarını güçlendirir, bronşları açar ve buraya ferahlık gelmesini sağlar. 4. Çakrayı (kalp çakrası) açar ve kişiye cesaret, güven ve diğer canlılara karşı sevgi getirir.
Apan mudra; baş parmakla orta parmak ve yüzük parmağı birleştirilir diğer parmaklar karşıya esnetilir. Bu mudra vücuttan istenilmeyen maddelerin, toksinlerin atılmasını kolaylaştırır. Safra kesesi ve karaciğer için olumlu etkileri olduğu söylenir. Zihni dengeler, sabır, güven ve iç huzur verir.
Vayu mudra; İşaret parmağı katlanarak baş parmağın en alt noktasına yerleştirilir. Baş parmakla işaret parmağın üstü hafifçe bastırılır. Diğer parmaklar düz uzatılır. Bu mudranın mide gazına iyi geldiği ve tüm vücutta bütünlük hissi uyandırdığı söylenir.