İspanya her yıl yurt dışından 85 milyondan fazla ziyaretçi ağırlıyor ve bu da İspanya'yı Fransa'dan sonra dünyanın en popüler ikinci seyahat destinasyonu haline getiriyor. Hiperturizm artık sadece İspanya'da değil, aynı zamanda kitlesel turist akışını sınırlamanın yollarını bulmaya çalışan diğer Avrupa ülkelerinde de bölge sakinleri için ciddi sonuçlar doğuran büyük bir soruna dönüşüyor.

1922386 1-1

Barselona'da protestocular turistleri su tabancalarıyla ıslatmaya başladığında, İspanya'da turizm karşıtı protestoların doruğa çıktığını gördük. Daha önce Kanarya Adaları, Balear Adaları ve Endülüs'te binlerce kişi aşırı turizmi protesto etmek için sokaklara dökülmüştü 

1200X675 Cmsv2 786F35Cd Adef 59C3 9471 915317Aeace6 8390538-1

Yunanistan'da Hiperürisemi: Mikonos ve Santorini'de nihayet ne olacak?

Yunan hükümeti, Santorini ve Mikonos gibi en popüler adalara yanaşan yolcu gemilerinin sayısını sınırlamak istediğini açıkladı. Düşünülen tedbirlerden biri de adanın limanında bulunacak yolcu gemilerinin sayısına kısıtlama getirilmesi.

Greece

Alman Federal İstatistik Ofisi'ne göre, AB'nin başka hiçbir yerinde turistlerin sakinlere oranı, yerel sakin başına 100'den fazla gecelik konaklamanın olduğu Güney Ege'deki kadar yüksek değil.

Aynı zamanda, Yunanistan bu yıl iklim için günlük olarak ödenecek ve konaklama kategorisine bağlı olarak 10 euroya kadar çıkabilen yeni bir turizm vergisi uygulamaya başladı.

Getty Images 2156300918 E1721916513195

Barselona: Kiralık tatil evlerinin sonu

Barselona'da turistlere daire ve ev kiralamak uzun zamandır yaygın bir uygulamaydı. Ancak genel olarak mülk kiralamalarında da önemli etkiler olduğu için Katalonya'nın başkenti, 2028 yılı sonuna kadar turistlere kiralanacak hiçbir mülkün kalmaması için şimdi önlemler uygulamaya koyuyor. Şehir yönetimi, şimdiye kadar yasal olarak tatilcilere kiralanan 10.000'den fazla dairenin bir kez daha uzun vadeli kiraya verilmesini umuyor.

Barselona'da son zamanlarda düzenlenen turizm karşıtı gösterilerde göstericiler, diğer şeylerin yanı sıra, yıllardır artan kira fiyatlarını da eleştirdi. Aynı zamanda Katalonya geçen yıl 18 milyon ziyaretçi ağırlayarak İspanya'nın diğer bölgeleri arasında en fazla ziyaretçiyi ağırladı.

Mallorca: Gayrimenkul alıcılarına yönelik kısıtlamalar mı var?

Büyük bir konut sorununun da yaşandığı Mallorca'da son haftalarda turizm karşıtı protestolar da yaşanıyor.

Diğer şeylerin yanı sıra, Mallorca'da ikamet etmeyen özel kişilere mülk satışlarına kısıtlama getirilmesi artık tartışılıyor. Ancak, böyle bir tedbirin AB hukukuyla uyumlu olup olmayacağı ve ne ölçüde uyumlu olacağı hâlâ belirsiz. Kısa vadeli mülk kiralamalara ilişkin kontroller de yakın zamanda güçlendirildi.

Geçen yıl ada 12,5 milyon turiste ev sahipliği yaptı; bu rakam diğer yıllara göre daha fazla. Bir süredir adanın limanına yanaşmasına izin verilen kruvaziyer gemilerine üst sınır getiriliyor.

Kanarya Adaları: Rekor turizme rağmen düşük ücretler

16 milyondan fazla turisti ağırlayan Kanarya Adaları'na geçen yıl da rekor sayıda ziyaretçi kaydedildi.

Bütün bunlara rağmen ada kompleksinin sakinleri giderek yoksullaşıyor. Geçen Nisan ayında 60.000'den fazla kişi, diğer şeylerin yanı sıra, turizm endüstrisinde üretilen zenginliğin daha adil bir şekilde dağıtılmasını talep eden bir gösteriye katıldı; turizm faaliyetleri oldukça karlı olmasına rağmen, Kanarya Adaları'ndaki ortalama ücretler özellikle düşük. Birçok turisti ağırlayan çoğu destinasyonun aksine Kanarya Adaları'nda turizm vergisi yok.

Paris: Tatilin maliyeti artıyor

Fransa'nın başkentinde yıllardır  bir gecelik vergi uygulanıyor ve elde edilen gelirler, daimi oturma iznine sahip kişilerin yararlanacağı yatırımlarda kullanılıyor. 2024 yılı başından itibaren vergi iki kattan fazla artırıldı ve ilgili otelin kategorisine bağlı olarak ziyaretçiden günde 14,95 Euro'ya kadar ödeme istenebilecek.

Olimpiyatlar nedeniyle on binlerce ziyaretçiye daha ev sahipliği yapan Paris'te de konut sorunu var. Şehrin turistlere kısa süreli mülk kiralama çerçevesini sıkılaştırmaya karar vermesinin nedeni de bu olarak görülüyor.

Amsterdam, turist konaklamalarında yıllık 20 milyon gecelik konaklama sınırını net bir şekilde belirleyerek aşırı turizmi engellemede öncülük ediyor; bu önlem, Hollanda'nın başkentine gelen ziyaretçi akışını daha iyi düzenlemek için belediye meclisine çağrıda bulunan  vatandaş girişiminin ardından alındı.

Girit açıklarında 4,2 büyüklüğünde deprem Girit açıklarında 4,2 büyüklüğünde deprem

Ayrıca, artık yeni otel inşa etmek için izin verilmeyecek; bu yalnızca başka bir mülkün kapanması durumunda gerçekleşecek. Orta vadede kentin limanında bulunacak kruvaziyer gemilerinin sayısına da kısıtlama getirilmesi bekleniyor.

Venedik: Aynı gün ziyaretçiler için giriş bileti

Geceyi Venedik'in eski kentinde geçirmeyenler, bu yıldan itibaren şehri aynı gün ziyaret etmek için özel bilet ödemek zorunda kalacak. Bu sene giriş ücreti 5 euro olsa da gelecek sene belli tarihlerde iki katına bile çıkabilecek.

Tedbirin amacı aynı gün içinde gelen ziyaretçileri sınırlamak. Çünkü şehre sadece birkaç saatliğine gelen günübirlikçiler çok fazla para harcamasa da yine de şehirdeki aşırı kalabalığını daha da kötüleştiriyorlar. Venedik her yıl toplam beş milyona yakın tatilciyi ağırlıyor. 

Kaynak: DW / athensvoice.gr

Editör: North Cyprus UK Yönetici2