Nöbetçi Eczaneler (27 Ekim 2024) Nöbetçi Eczaneler (27 Ekim 2024)

SOS Çocukköyü Derneği, Doğu Akdeniz Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Rehberlik ve Araştırma Merkezi (DAÜ-PDRAM) uzmanlarının desteği ile Çocuk Köyü aile tipi bakımda tüm bakımverenlere yönelik dört gün süren “Çocukluktan Gençliğe Psikolojik Sağlık: DamgalaMAdan Destek Olmak” konulu atöyle çalışması düzenledi. SOS Çocukköyü Derneği çatısı altında yaşam sürdüren 92 çocuk ve gencin bakımından sorumlu SOS anneleri, teyzeleri, aile asistanları, eğitmenleri ve Gençlik Danışmanları olarak çalışan 31 kişi eğitimlere katıldı.

Psikolojik destek ve psikiyatrik tedaviye olan ön yargıyı kırma ve yanlış inanç geliştirmeyi önleme ve bu destek türleri için doğru ifade kullanma ile etiketlemeyi önleme konusunda dört gün süren oturumlarda DAÜ-PDRAM Başkanı Dr. Psk. Fatoş Özeylem Küçük’ün yanı sıra DAÜ-PDRAM ekibinden Uzm. Psk. Gökçe İnce, Uzm. Psk. Haşim Haşimoğulları,  Uzm. Psk. Özlem Güler Erginsoylu ve Uzm. Psk. Güler Ataş Buldu eğitimleri verdi.

SOS-DAU PDRAM_2

“ÖN YARGILAR KADAR DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR DA VAR”

Eğitim süresince gerek toplumsal gerek özel bazı ön yargıların var olduğuna, bunların bilinçlenme ve farkında olarak üstesinden gelinebileceğine değinen uzmanlar, oturumlar sonucunda katılımcılardan geri bildirim alarak eğitimin verimliliği üzerine de değerlendirmede bulundu.

SOS Çocukköyü Derneği Ulusal Program Gelişim Danışmanı ve Alternatif Bakım Danışmanı Fatma Amcaoğlu günümüz dünyasında psikolojik desteğin ve ihtiyacının var olabileceğini kabul etmek gerektiğine ancak bu konuda birçok ön yargının ve doğru bilinen yanlışların olduğuna dikkati çekti. Bir çocuğun travmalarının terapi desteği sayesinde atlatılabileceğini belirten Amcaoğlu; “Sadece kurumumuzda değil, her yerde bir çocuğa bakım verenlerin, ebeveynlerin bu bilinçte olmasını arzuluyoruz. Böyle bir desteğe ihtiyaç duyulmasının normal olduğunu bilmelerini, yürekten inanmalarını bekliyoruz. Bu desteği alan veya ihtiyaç duyan çocuk ve gençleri etiketlememelerini onları kucaklamalarını, anlamalarını ve desteklemelerini istiyoruz. Bakım verenlerin bu konuda farkındalık kazanmaları çok önemli” dedi.

Bu tür içeriklerdeki farkındalık ve eğitim çalışmalarının devam edeceğini belirten Amcaoğlu, DAÜ-PDRAM’a bu gönüllü desteklerinden dolayı teşekkürlerini iletti.

DamgalaMAdan Destek Olmak Önemli

Eğitimler sonrası geri dönüşleri de değerlendiren DAÜ-PDRAM Başkanı Dr. Psk. Fatoş Özeylem Küçük ise şunları ifade etti: “Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) ile SOS Çocukköyü Derneği arasında yürütülen iş birliği protokolü kapsamında DAÜ ve DAÜ-PDRAM’ın topluma ve sivil toplum örgütlerine yönelik destek çalışmalarına verdiği önemle SOS Çocuk Köyü bakımverenlerine ve gençlik danışmanlarına yönelik gerçekleştirilen söz konusu atölye çalışmasının verimli geçmiş olduğu inancındayız. Atölye çalışmasında, özellikle çocuk ve gençlerde psikolojik sağlığa yönelik bireysel ve toplumsal algıda pozitif psikolojinin önemine ve semptomların ötesinde bireyin iyilik haline dikkat çekebilmeyi hedefledik. Atölye çalışmasının bir diğer amacı da psikolojik sağlığın korunmasının en temel insan hakkı olduğuna ve bu hakkı fark ederek gerek kendimizi gerekse bakım vermekte olduğumuz çocuk ve gençlere herhangi bir psikolojik güçlük nedeniyle etiketlemeden ve etiketlenmeye izin vermeden destek olma yollarını yeniden çizmekti. Eğitimler sonrasında, SOS bakımverenlerinden eğitim konularının ve yapılan çalışmalara dair olumlu kazanımlar edindiklerine dair geribildirimler aldık. SOS Çocuk Köyü ile yapılan protokol kapsamında, hizmet içi eğitim çalışmalarının yanı sıra, SOS Çocuk Köyü’nde yaşam süren çocuk ve gençlere yönelik destek çalışmalarının da 2024 yıllında da devam etmesini amaçlıyoruz.

Editör: North Cyprus Yonetici