Mevsim değişikliğini bugünlerde çok büyük ölçüde hissetmekteyiz. Yaz aylarının kasıp kavuran sıcakları sonlanırken sonbahar ile birlikte hastalıklara yatkınlığımız artmakta. Soğuk algınlığı, grip ve nezle hastaları bu mevsim değişikliği ile birlikte hızla artmaktadır.
Birçok sefer enfeksiyona yol açan etken bilinmemesine rağmen bilinçsizce antibiyotik kullanımına başvurulmaktadır. Bunun önüne geçilebilmesi için hastalığa öncelikle bakterinin mi virüsün mü neden olduğu bulunmalı ve tedavi ona göre uygulanmalıdır.
Bu arada birçok insan doktora gitmeden ve gerekli ilaçları kullanmadan önce beslenmeyle iyileşmeye çalışmaktadır. Çeşit türlü bitki çayı, ballı limon içecekleri, şehriye veya tavuk çorbası ve vitamince yüksek meyve sularına kadar birçok yöntem denenmektedir. Bazen bu yöntemler işe yararken bazen pek bir etki göstermemektedir. Peki bunun nedenini bilim yolu ile açıklamak mümkün mü?
Fareler üzerinde yürütülen bir çalışmada bu farklılıkların bilimsel temeli bulunmuştur. 8 Eylül 2016 tarihinde Cell dergisinde yayımlanan çalışmanın sonuçları enfeksiyonun tipine göre beslenme alışkanlıklarındaki değişimin ne kadar önemli olduğunu ispatlamıştır. Ruslan Medzhitov önderliğinde Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yürütülen çalışmada glukozun bakteriyel ve virütik enfeksiyonlara karşı zıt etkileri olduğu görülmüştür. Bakteriyel enfeksiyonu olan farelere şekerli bir beslenme zararlı gelip ölüme yol açarken, virütik enfeksiyonu olan farelere şekerli bir beslenme faydalı gelmiştir. Enfeksiyon sonrası fareler ilk etapta iştahlarını kaybetseler de virütik enfeksiyonu olan farelerin hızlıca iştahları yerine gelmiş ve daha fazla glukoz tüketmeye başlamışlardır. Ayrıca virütik enfeksiyonu olan ve beslenmesinde glukoz olmayan fareler bu durumdan olumsuz olarak etkilenmiş ve beyin hücreleri ölmeye başlamıştır. Diğer taraftan bakteriyel enfeksiyonu olan farelere glukozsuz diyet faydalı sonuçlar doğurmuştur. Bu fareler vücutlarındaki yağı metabolize etmeye başlamış ve bunun sonucunda vücutlarında zararlı serbest radikal miktarı azalmıştır. Bunun sonucunda bakteriyel enfeksiyonu olan fareler iyileşmeye başlamıştır. Virüs enfeksiyonu serbest radikal oluşturmadığından aslında glukoz ile beslenmenin virütik enfeksiyonlarda zararlı olmadığı gözlemlenmiştir.
Genellikle enfeksiyon sonucunda birçoğumuz bilinçsizce karbonhidrat ağırlıklı beslenmeye çalışmaktayız. Bu çalışma bunun özellikle bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde doğru bir tercih olmadığını, virütik enfeksiyonlarda ise yararlı olduğunu göstermektedir.
Doğru yöntem; doğru bir teşhisle, doğru ilaçların kullanılması ve uygun beslenme ile desteklenmesi olmalıdır.
Kaynakca: Newscientist, Cell
Dr. Umut Cagin