Cumhuriyetçi Türk Partisi Girne Milletvekili Fikri Toros, “Sigortacılık Sektöründe Acil İhtiyaç Olan Düzenlemeler” konulu güncel konuşma yaptı.

Erhürman: Ve bilinsin ki bekleyecek değiliz; yapılmayacaksa yapacağız! Erhürman: Ve bilinsin ki bekleyecek değiliz; yapılmayacaksa yapacağız!

Toros, Maliye Bakanı’nın bu konuşmaya ilgi göstermemesinden üzüntü duyduğunu kaydetti.

Sektörün önemine değinin Toros, şirket sayılarına değinerek, bu sayının dünya ortalamalarına göre yüksek olduğunu belirtti.

Sigorta şirketlerinin sayı bazında değil nitelik bazında artırılması gerektiğini dile getiren Toros, yasanın güncellenmemesi nedeniyle ön izinlerin artarak verildiğini kaydetti ve acilen gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini vurguladı.

Doğal afet sigortalarının zorunlu yapılması gerektiğini dile getiren Toros, ülkede doğal afetlere karşı zorunlu sigorta olmamasının kabul edilemez olduğunu kaydetti.

Zorunlu deprem tarifelerinin belirlenmesi gerektiğini dile getiren Toros, sigorta sahiplerinin menfaatlerinin de korunması gerektiğini belirtti.

Sigorta şirketlerinin dijital dönüşümünü kullanarak müşterilere daha etkin hizmet verebileceğini kaydeden Toros, kuzey ve güney geçiş noktalarında da, sigortalarda da düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi.  

Sigorta yasasının güncellenmesi için Maliye Bakanını göreve çağıran Toros, güncellenmesi gereken yasalarda CTP’nin desteğinin tam olacağını söyledi.

-Uluçay

Cumhuriyetçi Türk Partisi Gazimağusa Milletvekili Teberrüken Uluçay’ da “Çarşı, Ekonomi ve Siyaset” konulu güncel konuşma yaptı.

Ülkeyi etkileyen dışsal ve içsel faktörlerin önemine vurgu yapan Uluçay, gıda enflasyonunun önlenemez yükselişi ve girdi faaliyetlerinin yükselmesinin ülke ekonomisini etkilediğini kaydetti.

Ülkede bazı projeksiyonların uygulanmasının kaçınılmaz olduğunu söyleyen Uluçay, özellikle DAÜ’de bugün itibariyle yeni bir dönem başladığına işaret ederek, kaliteli ve nitelikli eğitimini sürdürmesinin çok önemli olduğunu belirtti.

DAÜ’nün ülke ekonomisine katkısını anlatan Uluçay, hükümet olarak somut katkının yapılması gerektiğini kaydetti.

Gazimağusa limanına yönelik bazı hamleler yapıldığını söyleyen Uluçay, limanların özelleştirilmesine ihtiyaç duyulmadığını kaydederek, orada sağlanan ekonomik değerin bir ekonomik alan olarak ele alınması gerektiğini belirtti.

Uluçay, tam gün eğitimde ise sendikalar, yöneticiler ve ailelerle birlikte pilot uygulama yapılması gerektiğini söyledi.

2024 yılı içeresinde 5 yıllık kalkınma planı çalışmalarının ülkenin kısa ve orta vadeli projeksiyonları göz önünde tutularak yapılması gerektiğini dile getiren Uluçay, kalkınma planlarında öngörülemeyen bazı gelişmeler olabileceğini kaydetti. Uluçay, ülkenin plan ve programları çalışmalarının dikkatli yapılması gerektiğini belirtti.

-Solyalı

Cumhuriyetçi Türk Partisi Lefkoşa Milletvekili Ürün Solyalı, “Yüksek Öğretim, Kaçak Yaşam ve Devletin Sorumluluğu” konulu güncel konuşma yaptı.

Yükseköğrenimde, özellikle KKTC vatandaşı olmayan kişilerin içinde bulunduğu zor durumu dile getiren Solyalı, her gün gazetelerin ön sayfalarında 3. ülkelerden gelen öğrencilerin mahkemeler önündeki fotoğraflarıyla dolu olduğunu söyledi. Solyalı, bu konuya önem verilmesi ve gerekli denetimin yapılması gerektiğini kaydetti.

Ülkede 22 yükseköğrenim kurumu tespit ettiklerini dile getiren Solyalı, yüz bine yakın diğer ülkeden gelen ve yüksek öğrenim adı altında ülkeye giriş yapan kişilerin olduğunu söyledi.

Cezaevine giren yabancı sayısında her geçen gün arttığını kaydeden Solyalı, cezaevinde KKTC vatandaşı olmayanların oranının yüzde 72 olduğuna dikkat çekti.

Hem acenteler, hem üniversitelerin getirdiği her kişi hakkında mükellefiyet sahibi olunması gerektiğini dile getiren Solyalı, denetim sorumluluğunun yerine getirilmesi gerektiğini belirtti.

-Çavuşoğlu

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu da eleştirileri yanıtladığı konuşmasında, ülkedeki üniversite sayısının 23, öğrenci sayısının ise 110 bin olduğuna işaret ederek, ceza alan öğrenci sayısının ise yüzde 1 olduğunu söyledi.

İstismarın sözkonusu olduğu gibi sıkıntılı günler de yaşandığını dile getiren Çavuşoğlu, gerçekten öğrenci olanların adaya gelmesinin istendiğini kaydetti.

Burada bazı öğrencilerin kaçak çalıştıklarının gerçek olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, öğrencilerin adadaki durumunun denetlenmesi gerektiğini de söyledi. Çavuşoğlu, ülkede görev paylaşımları olduğunu ve herkesin görevini daha yüksek performansta yapmasına vesile olacağını kaydetti.

Bu sene itibariyle çift vize uygulamasından dolayı uçak biletlerinin gidiş-dönüş birlikte alındığına dikkat çeken Çavuşoğlu, artık yaşanan herhangi bir sorunda ülkeye mali açıdan yük olunmayacağını belirtti.

Kürsü konuşmaların izlendiğine dikkat çeken Çavuşoğlu, dünyanın birçok ülkesine ulaşan bu konuşmaların önemine dikkat çekerek, suçlu öğrenci oranının çok olmadığını, verilerin daha doğru verilmesi gerektiğini kaydetti.

-Yeşilırmak

Ulusal Birlik Partisi İskele Milletvekili Emrah Yeşilırmak “İsrail’in Hukuka Aykırı Saldırıları, Filistin, Orta Doğu ve Akdenizi Bekleyen Tehlike” konulu güncel konuşma yaptı.

Dünyanın sessiz bir şekilde savaşı izlediğini dile getiren Yeşilırmak, Rusya’ya bir sene içerisinde 14 bin 22 yaptırım uygulandığını söyledi.

İsrail’in masum insanları bombalayarak öldürmesinin adının intikam konmasını eleştiren Yeşilırmak, yaşanan olayları anlatarak, barbarlık, vahşet ve soykırım olan bu saldırıları kınadığını belirtti..

Yeşilırmak, yapılan saldırıların sona ermesini temenni etti.