Geçtiğimiz günlerde Gazimağusada Antik Mağusa Vakfı ile DAÜ turizm bölümünün birlikte düzenlediği bir çalıştay gerçekleşti.
Burada ana konu tahmin edebileceğiniz gibi Mağusa’ydı. TC. Turizm Bakanlığı’ndan uzman katılımıyla gerçekleşen çalıştaya KKTC Turizm Bakanlığı’ndan, iş dünyasından, DAÜ Mimarlık ve Turizm bölümünden katılımcılar yanında yine Mağusa için çaba sarfeden sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı. Aslında neler konuşuldu derseniz herkesin bildiği ama dillendirmekten çekindiğimiz konular açıkça masaya yatırıldı ve çözüm önerileri tartışıldı. Bunları diğer yazımda sizlerle paylaşacağım. Çünkü rapor bu hafta basına verilecek.
Fakat herkesin ortak bir görüşü vardı ... Gazimağusa İMDAT diyor. Kent köyleşmeye doğru gidiyor. Bişeyler yapmak gerek... İşte tam burada devlet, sivil toplum örgütleri ve DAÜ bu konuda işbirliği yaparak Gazimağusa’nın kalkınması için ne yapabiliriz noktasında buluşmaları gerekti ve bu adım atıldı! Dediğim gibi bu konu ile ilgili ayrıntıları Ağustos sayımızda sizlerle paylaşacağım…
Sevgili North Cyprus UK okuyucuları şunu bilmemiz gerek eğer bir ülke halkı turizme inanmazsa yapacak hiç bişeyde yok . Onun içindirki, önceliğimizin turizmin olduğunu ve ülkemiz için önemini anlamamız için bizlerinde bıkmadan usanmadan anlatması gerek. Çok sevdiğim bir söz vardır TURİSTE TURİSTLE HİZMET EDİLMEZ! Bu konuda ne kadar şikayet etme hakkımız var oda tartışmalı. Ama eğer biz turizmimize sahip çıkmazsak başkaları gelir ve sahip çıkar.
Küreselleşmeyle birlikte, dünya genelinde; teknolojide, iletişimde ve ulaşım sistemlerinde birtakım değişimler olmuştur. Küreselleşmenin büyük hız kazandığı 1980 sonrası dönemde, hem uluslararası turist sayısında, hem uluslararası turizm gelirlerinde büyük artışlar olmuştur. Uluslararası düzeyde kazandığı dev boyutlarla turizm; yatırımları ve iş hacmini geliştiren, geniş istihdam alanları açan, sosyal ve kültürel hayatı etkileyen toplumsal ve insancıl fonksiyonları ile küreselleşme süreci içerisinde ele alınması gereken en önemli alanlardan birisidir (Bulut, 2000: 74).
Daha önceleri dünya turizm piyasalarını büyük ölçüde elinde tutan, yönlendiren ve turizmden daha çok pay alan gelişmiş ülkelerdi. Ancak günümüzde küreselleşme sürecine bağlı olarak ulaşım araçlarındaki hız, konfor, kapasite ve fiyat faktörlerindeki gelişmeler, küresel seyahatin demokratikleşmesi, turizm yatırımlarındaki artışlar, finans ve banka sektörlerinin turizm endüstrisiyle bağlarının güçlenmesi, iletişim teknolojilerindeki yenilikler küresel anlamda ortaya çıkan gelişmeler, gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelerin sahip oldukları farklı nitelikteki turistik arz kaynakları, gelişmiş ülkelerin yanı sıra gelişmekte olan ülkelerin de uluslararası turizmden pay almasına neden olmuştur (Çeken, 2003: 16).
Evet yukarda yazılanlar turizm makalelerinden bir alıntı. Bugün tüm dünya ülkeleri ister gelişmiş, isterse gelişmemiş olsun turizimden pay kapmak için ulus olarak çalışmalar yapmaktadırlar. Biliyorlarki turizme emek harcarlarsa bu emekleri karşılıksız kalmayacaktır. Ama unutulmaması gerekli olan önemli sorulardan biri de devlet bu işin neresinde
olacaktır? Kordinasyon sağlanmazsa halk kendi başına yolunu bulmakta zorlanır. Onun için hep söylüyoruz ülke turizmimizin gelişmesi için devlet ve sivil toplum örgütlerimiz elele verip birlikte çalışması gerekmektedir...
Mutlu kalın