Herkese merhabalar… Yaz’ın bittiği, sonbaharla birlikte okulların açıldığı Eylül ayını geride bırakıyoruz. Tabi Eylül, sonbahar, okul, eğitim deyince özellikle bizim ülkemizde telaştan bahsetmemek mümkün değil. Hele de buna son dönemlerin ve hayatımızın vazgeçilmezi sosyal medyayı da eklersek, o zaman “wow” durumu oluşuyor işte… Peki nedir bu wow?
Günümüz Dünyası’nda küçükten büyüğe sosyal medyayı kullanmayan kalmamıştır sanırım. Yemeler, içmeler; gezmeler, tozmalar derken herkes birbirinin takipçisi ve tabi meraklısı da oldu. Fotoğrafların yanında düşüncelerimiz de paylaşımların vazgeçilmezi durumunda… Sesimizi duyuralım, duygularımızı dökelim , mesajı iletelim…Her şey güzel hoş da peki araştırılmadan hoop bir şey duyduk yazalım modu? Özellikle de toplumu ilgilendiren konularda…
Geçen gün bir arkadaş sohbetinde “okullarda istenen liste” konusunu konuştuk. Yıllardır gönderilen listenin, aniden olay olacağı aklıma gelmezdi. Onlara neyin, neden istendiğini anlattım. Bunları herkesin bilmesi gerek dediler. Sen bize anlatmasan, olayın bu şekilde olabileceğini düşünemezdik cümleleri havada uçtu tabiii… Ben de bu ayki yazımda bunu anlatmayı uygun gördüm.
Bir ülkede eğitim ve sağlık için en fazla bütçenin ayrılması gerektiğini inanılmaz derecede savunanlar arasındayım. Sadece bakanlık değil, yerel yönetimlerin de yüksek oranda eğitime, okullara katkı koyması gerekmektedir. Okullarımızda eksikler yok mu? Tabi ki var. Gelişmiş ülkelerle kendi ülkemizdeki okulları sadece bina ve teknolojik açıdan karşılaştırırsak bu eksiklikleri açıkça görebiliriz. Ancak bazı durumların da abartıldığı ortada…
Her akademik yılın başında öğretmenler ailelere bir takım araç-gereçlerin bulunduğu liste yollamaktadır. Kendi listemde bulunanları yazacak olursam “tuvalet kağıdı-ıslak mendil-kırmızı kalem-dosya-kalem boya-kalemlik”(defter-silgi-cetvel-kalem-kitap okul tarafından verilmektedir)… Peki büyütülen bu tuvalet kağıdı ve ıslak mendil olayı nedir?
Öğrenciden istenen ıslak mendil ve tuvalet kağıtları öğrencinin kendi dolabında saklanır. Söz konusu gereçler sadece tuvalet ihtiyacı için değil öğrencinin kişisel hijyen temizliği için oldukça gereklidir (burnunu silme, boyadan dolayı kirlenen elini temizleme vb)… Ayrıca arkadaşlar arası paylaşımı güçlendirmek, bunun yanında sorumluluk duygusunu geliştirmek, bazı ailelerin çocuklarına karşı olan sorumluluk duygusunu artırmak, düzenli olabilmeyi öğretmek, kendi eşyasına sahip çıkmayı öğrenmek, kendi sağlığını koruyabilmek adına yapılabilecekleri bilmek ve daha birçok şey için bu malzemeler gereklidir. Kısaca tuvalet kağıdı deyip geçmeyin : )
Özet olarak devletin okullara ve eğitime daha fazla bütçe ayırması gerekliliği kaçınılmaz bir gerçektir. Ancak bilmeden, araştırmadan, öğrenmeden “wow” hareketi yaptık sanıp, action yaratmak da biraz acemicedir. İnanın ki tuvalet kağıdı ve ıslak mendilden çok daha önemli ve konuşulması gereken konular vardır. Mesela sigaraya para ayırıp, kendi çocuğuna bir ıslak mendili almak istemeyen aileler (sadece bir örnek), okul binaları vb. Dolayısıyla Mümin Sekman’ın dediği gibi “Bilgi beş harflidir. Beşte dördü ilgidir”.
Bilgiyle, eğitimle, güzellikle kalın… Yeni eğitim-öğretim yılı hepimize hayırlı, umut dolu olsun….