AKEL Merkez Komitesi Genel Sekreteri Stefanos Stefanu EDON Üniversite Öğrencileri Bölümü’nün Pervolya'da yapılan 30. Konferansı'nda yaptığı konuşmada, yurdumuzda süregiden bölünmenin kalıcılaştırılmasının eşiğine gelindiği uyarısında bulundu.

“Gerçekçilik ve akılcılıkla, kararlılık ve tutarlılıkla hareket etmeliyiz” diye konuşan Stefanu AKEL'in üç önerisini sıralarken şöyle konuştu:

Rum Enerji Bakanından açıklamalar Rum Enerji Bakanından açıklamalar

“Birincisi, Müzakerelerin Crans Montana'da kesintiye uğradığı noktadan yeniden başlaması için Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’ni yeni bir girişimde bulunmaya ikna etmeliyiz, çünkü Crans Montana'ya kadar çözüm yönünde çok büyük bir mesafe kat edilmişti.

İkincisi ise, önümüze pozitif bir gündem koymamız gerekiyor ve Cumhurbaşkanı da bunu söylüyor. Ancak AKEL'in görüşüne göre, Cumhurbaşkanı'nın önerdiği pozitif gündemin içeriği müzakerelerin yeniden başlaması için gerekli dinamizmi oluşturamayacağı ve Cumhurbaşkanı'nın önerdiğinin şimdi olacak bir şey olmadığı yönünde.

Kaybedecek zaman lüksümüz yok. Hemen harekete geçilmesi gerekiyor.

Bu nedenle AKEL, önceki Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis'e Aralık 2020'de sunduğu kapsamlı öneriyi yeniden Cumhurbaşkanı Hristodulidis'e sundu. Bu öneride, bölgenin enerji konularını gündemin merkezine koyarak pozitif gündemin nasıl oluşturulacağı ve kırmızı çizgilerimizi ihlal etmeden, çözümden sonra Kıbrıs doğalgazla ilgili konularda ne yapılacağı yer alıyor.

AKEL bu önerisiyle ilgili olarak uluslararası aktörlerden de görüş istedi ve önerimizin Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği çevrelerinden, Doğu Akdeniz bölgesindeki önemli aktörlerden olumlu bir yaklaşımla karşılandığını söylemeliyim. AKEL'in doğalgaz ve enerji konularıyla ile ilgili önerisi esas olarak tüm dünyanın Ukrayna'daki savaş nedeniyle yaşanan enerji krizinin yan etkileriyle de karşı karşıya kaldığı günümüzde daha da önem kazandı.

Üçüncüsü de, Kıbrıs Cumhuriyeti Kıbrıs Hükümeti olarak, Kıbrıslıtürkleri desteklemeye yönelik politikalar ve önerilerle Kıbrıstürk toplumuna hitap etmelidir. Kıbrıs sorununun çözümünü ve iki toplumlu bir devlet çerçevesinde bugünümüz ve geleceğimiz için devleti birlikte yönetebilmemizi gerçekten istediğimize Kıbrıslıtürkleri ikna etmemiz için hükümet Kıbrıstürk toplumuna hitap etmelidir. İki toplum arasında güveni inşa etmeliyiz. Cumhurbaşkanı Hristodulidis'e bu konuda da kapsamlı bir öneri sunduk.

Çözümü istiyoruz ve arzuluyoruz, çünkü yaşadığımız bu durumun istikrarlı bir durum olmadığı, gittikçe daha da kötüye gittiği ve başta da söylediğim gibi bölünmenin kalıcılaştırılmasının eşiğine gelindiği değerlendirmesinde bulunuyoruz ve bölünmenin çözüm olmadığına inanıyoruz.

Bu nedenle, iki bölgeli iki toplumlu federasyon çerçevesinde ülkemizi ve insanlarımızı yeniden birleştirecek ve özgürleştirecek çözüme ulaşma yönünde çabaları sürdürmeye ve yoğunlaştırmaya çalışacağız”.