Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, bazı Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) üyelerinin Güney Kıbrıs’ta büyükelçilik açmaları ve KKTC’yi tanımayacaklarını açıklamaları üzerine değerlendirmelerde bulundu.
Söz konusu adımların, yalnızca Kıbrıs Türk tarafının "iki ayrı devlet" siyaseti yürütmesiyle açıklanamayacağını vurgulayan Özersay, uluslararası ilişkilerde belirleyici olanın duygular değil, çıkarlar olduğunu söyledi.
Özersay, "Türkiye federal çözüm savunmaya devam etseydi bu ülkeler farklı mı davranacaktı?" sorusunu yönelterek, böyle bir garantinin olmadığını belirtti. Günümüzde diplomatik ilişkilerin, kalıcı müttefikliklerden çok geçici ittifaklar üzerinden şekillendiğine dikkat çekti.
Türkiye ile İsrail ilişkilerinin geçmişte neredeyse kesildiğini hatırlatan Özersay, bu süreçte İsrail’in Güney Kıbrıs’la yakınlaştığını, bugün ise Azerbaycan’ın Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesinde arabulucu rolü üstlendiğini söyledi.
“Çözüm modeli ne olursa olsun, bölgesel ve küresel çıkar dengeleri gerçeği değiştirmiyor.”
diyen Özersay, hayal kırıklıklarını önlemek için bu gerçekliğin doğru analiz edilmesi gerektiğini ifade etti.