Sila Usar 2

4. Dsc 7353 Copy


Ressam Semra Bayhanlı ve Tarihçi Ahmet Hilmi’nin “Orta Çağ'da Kıbrıs’ın Kadınları-Kıbrıs’ın Kadın Kahramanları Sergisi" Lefkoşa’dan sonra dün akşam Gazimağusa’nın önemli tarihi eserlerinden biri olan “Çifte Mazgallar”, Martinengo Tabyası’nda gerçekleşti.

Tarihin ve sanatın güzelliğinin yansıdığı büyülü bir ortamda gerçekleşen serginin açılışında konuşan, Naci Talat Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Sıla Usar İncirli, sergiye gösterilen ilgi için tüm katılımcılara teşekkür etti.

 “Orta Çağ'da Kıbrıs’ın Kadınları-Kıbrıs’ın Kadın Kahramanları Sergisi"ne Mağusa Belediye Başkanı Dr Süleyman Uluçay ve çok sayıda milletvekilinin yanısıra sanatseverler yoğun ilgi gösterdi. 

Sila Usar 6

Serginin teması hakkında

Orta Çağ araştırmacısı Ahmet Hilmi’nin her biri siyasi olarak güçlü, geleneksel olarak erkeklerle ilişkilendirilen güce baş kaldırıp kurulu düzeni sorgulayan, hatta papaların ve kralların güçlerine meydan okuyan kahraman kadınlar ile ilgili araştırması ve anlatımı, ressam Semra Bayhanlı’nın fırçası ve renkleriyle birleşti.

Bayhanlı kraliçeleri ve diğer karakterleri resmederken günümüzde yaşayan Kıbrıslı kadınları, erkekleri ve çocukları model olarak kullandı.
Dönemin kıyafetlerinin, sembollerinin, mimarisinin izlerini sürdü. Kahramanları ve gerçek hikayelerini 160X200 cm’lik 7 resimde buluşturdu.
Ahmet Hilmi çalışmada her kraliçenin orijinal armalarına yer vermiş, Semra Bayhanlı ise her tabloda farklı bir anlamı olan elmayı sembol olarak kullanmıştır.

Serdar Atai 1

Sila Usar 3

Sila Usar 5

Sila Usar 10

Sila Usar 8