GÜNDEM

Kürşat: Tarımsal üretimin verimliliğini artırmak için öncelikle bütçedeki payını artırmak gerekir

“Gelmiş geçmiş Tarım Bakanlarının birçoğu ise günü birlik popülist yaklaşımlarla sektörü yönetmeye çalıştı. 

CTP İskele Milletvekili Fide Kürşat’ın Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşması

“Önümüzdeki ek bütçe yasa tasarısı resmen alaguduru hazırlanmıştır. Bakkal hesabı bile bundan daha tutarlı olur herhalde. Geri çekilmesi gerekiyor. 2023 bütçesi hazırlanırken dövizdeki yükseliş ile rakamlar önemini yitirmişti ve bir ek bütçe yapılması şarttı. Ben bu ucube ek bütçe yasa tasarısının Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı boyutu üzerinden konuşacağım. EK Bütçe 4,450,000,000 TL

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığına ayrılan pay 100,000,000 TL 

Yetersiz!

Mevcut Bakan sektörün içinden gelen Hüseyin Çavuş Kelle Tarımsal ve Hayvansal üretimde yaşanan sorunları çok iyi biliyor. 

Yıllar itibarı ile Genel Bütçeden Tarıma ayrılan Bütçenin de düştüğünün ve yetersiz olduğunun bilincindedir. 

Bu konuyu çiftçiler Birliği Başkanı iken de çok defa bizzat dile getirmiştir

Ülkede sürdürülebilir bir tarım stratejisi ve politika oluşturabilmek için Tarımsal üretime ayrılan bütçenin artırılması ve doğrudan gelir desteğinin doğru bir şekilde planlanması gerekmektedir. 

Tarım Bakanlığı bünyesinde geçmiş dönemlerde Tarım Şuraları, çalıştaylar yapıldı, tarım master planı hazırlandı. Sorunlar masaya yatırıldı, uzmanlar çalışmalar yapıp çözüm önerilerini ve sektöre yönelik yol haritasını, stratejik planlamaları ortaya koydu. 

Bu bilimsel çalışmaların sonuçları sektöre yansıyor mu?

Hayır!”

“ÖNCELİKLE GERÇEK ÜRETİCİNİN TANIMI YAPILMALIDIR”

“Gelmiş geçmiş Tarım Bakanlarının birçoğu ise günü birlik popülist yaklaşımlarla sektörü yönetmeye çalıştı. 

Öncelikle gerçek üreticinin tanımı yapılmalıdır. Destek ödemelerinde desteklerin doğru verilebilmesinde en temel konu gerçek üreticinin tanımlanmasıdır. (çiftçi, hayvancı tanımı)

Tarımsal Enflasyon ve Artan Üretim Maliyetleri son yıllarda, özellikle pandemi ile birlikte tarımsal enflasyon ciddi anlamda artmıştır. (%300 400 civarı). 

Dünyada; enerji, emtia, hammadde, lojistik maliyetleri artmıştır

Tarımsal enflasyonun etkisi yine ülkemizde TL kullanımından dolayı TC ve AB’ye göre daha da yüksek orandadır.”

“YILLARDIR TARIMSAL VE HAYVANSAL ÜRETİM KISIR DÖNGÜ İÇİNDE”

“Bu durumda bitkisel ve hayvansal üretimde girdi maliyetlerini ciddi anlamda artırmakta ve üretimden tüketime pahalılaşmada çarpan etkisi yaratmaktadır.

Tarım Bakanlığı’nın sektörle ilgili, özellikle üretim maliyetlerini düşürme, planlı ve ülke ihtiyaçlarına göre üretim yapılması yönünde gerekli destek ve teşvikleri zamanında sağlamamasından dolayı yıllardır tarımsal ve hayvansal üretim kısır döngü içinde sürekli aynı sorunlar tekrar etmektedir…”

“YERELDE ALTERNATİF, İKAME YEM BİTKİLERİ YETİŞTİRİLMELİ, KALİTELİ KABA YEM İHTİYACINA YÖNELİK DE PLANLAMA VE TEŞVİKLENDİRME YAPILMALI”

“Özellikle pandemiden sonra dünyada tüm ulus devletler üretime ve üreticiyi korumaya yönelik tedbirler almış, kendi gıda arz güvenliklerine korumak adına tarımsal üretime verilen teşvikleri artırmıştır. Bizde ise durum tam tersidir. 

Tarımsal üretimin verimliliğini artırmak, sürdürülebilirliğini sağlamak, ülke ekonomisine katkısını artırmak için öncelikle bütçedeki payını artırmak gerekir.

Tarımsal üretimde verilen destekler, hayvansal üretimde ithalata bağlı yapımızı düşürmeye yönelik olmalıdır.

Yerelde alternatif, ikame yem bitkileri yetiştirilmeli, kaliteli kaba yem ihtiyacına yönelik de planlama ve teşviklendirme yapılmalıdır.

Tarım Bakanlığının sektöre yönelik etkin planlama stratejisi belirlemesi ve desteklerle yön vermesi şarttır.

Girdi fiyatlarını düşürecek düzenlemeler ve planlamalar yapılması gerektiğine sürekli dikkat çekiyoruz…”

“TARIM BAKANLIĞININ BU YÖNDEKİ ÇALIŞMALARI NELERDİR?

“Örneğin Kaba yem hayvansal üretimde ciddi bir girdi maliyetidir. Verilen teşvikler ile çiftçilerin hayvansal üretimde kullanılan kaliteli kaba yem ihtiyacının karşılanmasına yönelik revize edilmesi gerekir. Ülkemiz iklim koşullarında Kuraklığa dayanıklı ürünlere yönelik teşviklendirme yapılmalıdır. Bu konuda hazırlanan Ülke bitki deseni profili esas alınmalıdır. 

Desteklerin sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması, destek ödemelerinin belli bir takvime bağlanması, TL’deki değer kaybı göz önünde bulundurularak zamanında ödenmesi önemlidir. 

Tarım Bakanlığının bu yöndeki çalışmaları nelerdir?”

“EKİM AYI GELDİ HALA DAHA HARUP TABAN FİYATI BELİRLENMEDİ”

“Bugün oldu geçen yıla ait kuraklık haritası maalesef ortada yok. Bu nasıl iştir. Çiftçiler yeniden ekime hazırlanıyor. Daha önceki yıllarda kurak geçen yılda devletten icar edilen tarlalar yine aynı üreticilere veriliyordu. Bu yıl yeniden açık artırmaya çıkıyor. 

Tarım arazilerinin, verimli arazilerin korunması şarttır. Özellikle İskele Bölgesinde değerli tarım arazileri hızla betonlaşmaktadır. Arazi mülkiyetleri kontrolsüz plansız bir şekilde el değiştirmektedir.

Harup özel bir üründür ve özel olarak da desteklenmesi üretimi teşvik edilmesi gerekiyor. Yıllardır böyle bir şey olmamıştır. 

Ekim ayı geldi hala daha harup taban fiyatı belirlenmemiş ve üretici emeğinin karşılığını alamamış, haruplar ambarlarda çürümeye terk edilmiştir. 

Bir devlet politikası olarak harup üretimini teşvik uygulaması gerekmektedir.

Son olarak ekmeğini taştan topraktan çıkaran emekçi kesimin emeğinin karşılığını bu topraklardan alabilmesi ve üretime devam edilmesi sağlanmalıdır. Emekçilerin emekleri görmezden gelinmemelidir…”