2024 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçe Yasa Tasarısı kapsamında bugün 1 milyar 82 milyon 8 bin 700 TL’lik Başbakanlık ile bağlı kurum ve kuruluşların bütçeleri görüşülmeye devam ediyor.

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Resmiye Eroğlu Canaltay, Komite Başkan Vekili Erkut Şahali ve komite üyelerinin yanında, Maliye Bakanı Özdemir Berova, Başbakanlık Müsteşarı Hüseyin Cahitoğlu ve bürokratların katıldığı komite toplantısında, milletvekilleri sırayla söz alıyor.

-İncirli

11 Kasım 2024 KKTC Gazete Manşetleri 11 Kasım 2024 KKTC Gazete Manşetleri

CTP Milletvekili Sıla Usar İncirli, yaptığı konuşmada, hükümeti “şatafata düşkünlükle” eleştirerek, planlanan faaliyetlerin zaman ve rakamlardan dolayı gerçekleşemeyeceği görüşünü ifade etti.

İncirli, 6 milyar 780 milyonluk bütçe açığının Türkiye’den gelecek kaynağın zamanında gelmesi koşuluna bağlı olduğunu, bu kaynağın zamanında gelmediği takdirde açığın 20 milyarlara çıkabileceğini öne sürdü.  Böyle bir durumda, borçların iç kaynaklarla ödenmesi gerektiğini söyleyen İncirli, bu çerçevede kayıt dışı ekonominin kayda alınmasına ilişkin hükümet çalışmalarını ve ayrılan bütçeyi sordu. İncirli, adaletli vergi toplanması çağrısında da bulundu. 

Gelirlerin artırılmadığı, yatırım yapılmadığı, tasarruf tedbirleri alınmadığı koşullarda, bu ülkede hiçbir sorunun çözülemeyeceğini ifade eden İncirli, bir dizi tasarruf önerisinde de bulunarak, tasarruf tedbirlerine ilişkin bütçede neler olduğuyla ilgili bilgilendirme istedi. 

Devletin borcunu ödeme kapasitesine değinen İncirli, bu kapasitenin güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti, bütçede bu kapasitenin olup olmadığına ilişkin bilgi talep etti.

Mahalli gelirler hakkında da konuşan İncirli, “özellikle düşük gösterildiğine dair hiç şüphe kalmadı” diyerek, düşük gösterildikçe belediyelere verilen katkı payının düştüğünü ve “paranın cepte” kaldığını öne sürdü. İncirli, bu süreci yakından takip edeceklerini belirtti. 

İncirli, programda ifade edilen yatırımların Türkiye kaynaklı olduğuna işaret ederek, yatırım kalemlerini güçlendirecek formüllerin bulunmasının gerekliliğini vurguladı. 

Güney’den Kuzey’e geçişlerin ekonomiye katkısı ve geçiş noktalarının önemi hakkında da konuşan İncirli, özellikle Haspolat kapısının eklenmesi olmak üzere sınır kapılarının artırılmasının gerektiğini belirterek, şu anda geçişlerin bir işkenceye dönüştüğünü söyledi.

Küçük ve orta boyutlu işletmelerin durumu hakkında da konuşan İncirli, esnafa yönelik teşviklerin verilmesinin önemine işaret ederek, ilgili tedbirlerin bütçede olup olmadığını sordu. 

“Sınavsız, münhalsiz istihdamların” bütçedeki en büyük yük olduğunu savunan İncirli, ülkenin geleceği için bu uygulamaya son verilmesi çağrısında bulundu, “Muhalefet bu konuda her türlü gürültüyü çıkaracak” dedi.

Başbakanlık Denetleme Kurulu’nun görevlerini okuyan ve önemine işaret eden Milletvekili İncirli, bütçesindeki artıştan duyduğu memnuniyeti ifade etti. İncirli, Kurul’un geçmiş dönemlerdeki eylemlerinin “azlığını” eleştirerek, gelecek süreçte ne gibi çalışmalarda bulunacağı hakkında bilgi istedi.