Girne’nin yaklaşık 4 kilometre doğusunda, Çatalköy sınırlarında bulunan Kıbrıs’taki önemli ziyaret ve adak yerlerinden bir tanesi Hz. Ömer Türbesi’nin çevresi bambaşka bir görünüme kavuşuyor. Çatalköy Belediyesi’nin hazırladığı Hz. Ömer Türbesi Rekreasyon Alanı Çevre Düzenleme Projesi’nin gerçekleşmesi için çalışmalar sürüyor. Yaklaşık 4 milyon 271 milyon TL’ye mal olacak Hz. Ömer Türbesi Rekreasyon Alanı Çevre Düzenleme Projesi’nin bu yaz sonuna tamamlanması planlanıyor.
Proje kapsamında Hz Ömer Türbesi restore edilecek ve yolu yapılacak. Proje, 40 bin metre karelik bir alan üzerinde oturma ve yürüyüş alanları, seyir noktaları, botanik bahçesi, spor alanları, kafeterya ve araç park yerini de kapsıyor. Proje maliyeti ise TC Yardım Heyeti tarafından karşılanacak.
Hulusioğlu: “Şık ve huzurlu bir mekan yaratacağız”
Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu, yaptığı konuşmada turistik ve dini açıdan son derece önemli bir bölge olan Hz. Ömer Türbesi bölgesinde uzun zamandır gerçekleştirmek istedikleri projenin hayata geçecek olmasından duyduğu heyecan ve mutluluğu dile getirdi. Hulusioğlu, kendilerine bu imkanı sunan Türkiye Cumhuriyetti Lefkoşa Büyükelçiliği’ne teşekkür etti. Şık ve huzurlu bir mekan yaratacaklarını kaydeden Hulusioğlu, proje tamamlandığında bölgeye büyük bir değer katılacağını söyledi.
Proje kapsamında Hz Ömer Türbesi’nin de restore edileceğini ifade eden Hulusioğlu, bunun yanında türbeye giden yolun da yenileneceğini kaydetti.
Bölgeye cami yapılmasının da gündemde olduğunu belirten Hulusioğlu, bu konunun daha sonra netlik kazanacağını söyledi.
Hz. Ömer Türbesi’nin tarihçesi
Hz. Ömer Türbesi’nde adları bilinmeyen 7 İslam mücahidinin türbesi bulunuyor. Türbelerin Muaviye ordusu komutanlarından Ömer ile altı arkadaşına ait olduğu düşünülüyor. Anlatılanlara göre, bu kişiler, şimdiki türbenin yanında şehit oldular (M.S. 647). Cesetleri buradaki bir mağaraya gömüldü. Bazı söylentilere göre ise türbedeki yedi mezarın Kıbrıs’ta İslamiyet’i pekiştirmek için “Makam Türbesi” olarak yapıldığı doğrultusunda. Bazı söylentilere göre ise de Osmanlıların Kıbrıs’ı fethi üzerine mağaradaki ceset kalıntıları çıkarılarak bugünkü yerlerine defnedilmişler. Daha sonra buraya bu türbe ile mescit yapılmış. Bu nedenle türbeye Hz. Ömer adı verilmiş. Hz. Ömer Türbesi, 1963 Rum saldırılarından sonra işgal edilerek talan edildi. Daha sonra askeri bölge ilan edilerek Türk’lerin türbeyi ziyaretleri yasaklandı. Rumlar tarafından birkaç kez tahrip edilen ve 1974 yılında yıldırım isabetiyle zarar gören yapı, 1978 yılında bilinçsizce onarım sonucu özelliğini kısmen de olsa yitirmiştir.