“Çocuklarımız için bu zihniyetin gitmesinden başka çare yoktur” “Çocuklarımız için bu zihniyetin gitmesinden başka çare yoktur”

Kronik bir hastalık olan endometriozisin tanısı dünya genelinde, çeşitli nedenlerle, genellikle geç konmakta; ve bu, hastalar ve aileleri için sorun teşkil etmek yanında, sağlık sistemleri üzerine de ciddi ekonomik yük eklemektedir. Bahsedilen bu konularda, Doğu Akdeniz bölgesinden veriler çok kısıtlıdır. Bu eksikliği gidermek amacı ile yapılan çalışmada; Oxford Üniversitesi, Kıbrıs Kadın Sağlığı Araştırma Derneği (KISAD) ile Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Fen ve Edebiyat Fakültesi, Biyolojik Bilimler Bölümü araştırmacıları yer almış ve bu kapsamlı çalışmanın sonuçları, 9 Aralık 2023 tarihinde European Journal of Public Health dergisinde yayımlanmıştır.

Proje, baş araştırmacısı Dr. Nilüfer Rahmioğlu’nun vermiş olduğu bilgilere göre; yüksek prestijli bu dergide yayımlanan çalışma, bir ilk teşkil ederek, 7,646 kadından toplanan verilerin analizleri sonucunda, endometriozisin prevalansının (yaygınlığının) dünya çapındaki verilere göre yüzde 10 oranında daha düşük olduğunu göstermiştir. Ancak, Dr. Rahmioğlu, verilerin toplumda birçok tanısı konulmamış vaka bulunduğuna da işaret ettiğini belirtti.

Bunun yanında, toplumda endometriozis için 7 yıllık bir geç teşhis sorunu olduğu gözlemlenmiştir. Bu çalışma, kadınların, hastalığın ilk semptomlarını yaşamaya başladıktan ortalama 7 sene sonra bir doktor tarafından teşhis alabildiğini göstermiştir.

Çalışmada yer alan araştırmacılardan, DAÜ Fen ve Edebiyat Fakültesi, Biyolojik Bilimler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bahar Taneri, bu tarz kolaboratif çalışmaların önemine dikkat çekerek, elde edilen sonuçların halk sağlığı politikalarının belirlenmesine ve özellikle de hastaların daha iyi tanı ve tedavi seçeneklerine ulaşmasına ışık tuttuğundan bahsetti. Çalışmanın detaylı sonuçlarına, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38070492/ linkinden ulaşılabileceği bildirildi.

Editör: North Cyprus Yonetici