Baş dönmesi 63 hastalığın belirtisi

Son yıllarda baş dönmesi ve denge sorunundaki artış ile bu alandaki yeni cihazlar ve testler, İstanbul’da düzenlenen ve 3 gün süren bir toplantıda masaya yatırıldı.


Denge bozuklukları ve başdönmesi alanında dünyanın en ünlü ismi olan Yardımcı Fahri Prof. Dr. Kamran Barin tarafından, Ortadoğu, Asya ve Balkan ülkelerinden gelen akademisyenlere, baş dönmesi ve denge bozuklarının tanısında kullanılan VNG/ENG sistemi, teorik ve uygulamalı olarak anlatıldı…

 

Yardımcı Fahri Prof. Dr. Kamran Barin’e göre, her yıl dünya nüfusunun yüzde 24’ü baş dönmesinden muzdarip. Dr. Barin, ”Tüm dünyada doktorlara başvuran hastaların ilk 3 şikayetinden birisini baş dönmesi oluşturuyor” dedi.

 

Son yıllarda baş dönmesi ve denge sorunundaki artış ile bu alandaki yeni cihazlar ve testler,İstanbul’da düzenlenen ve 3 gün süren bir toplantıda masaya yatırıldı.

 

Türkiye’nin tek işitme cihazı üreticisi Ear Teknik ile Danimarkalı Otometrics firmasının ortaklaşa düzenlediği Ortadoğu Asya ve Balkan Denge Semineri’ne, baş dönmesi ve denge konusunda dünyanın en ünlü isimlerinden olan ABD’den OHİO Üniversitesi Otolarongoloji Baş ve Boyun Cerrahisi (Konuşma ve İşitme Bilimi Bölümü) Yardımcı Fahri Prof. Dr. Kamran Barın’in yanı sıra Balkanlar, Asya ve Ortadoğu’dan 30 ülkenin çeşitli üniversitelerinden bu alanda uzman akademisyenler katıldı.



 

Hastalığın teşhisinde görüntuleme cihazı kullanılıyor

 

Toplantıda teorik brifinglerin yanı sıra denge ve baş dönmesi sentomlarının nedenlerini ortaya çıkarmak amacıyla (yeni görüntüleme ve elektrot cihazları kullanılan) VNG/ENG sistemi başta olmak üzere yeni testler, uygulamalı olarak gösterildi... Ülkemizden ise Cerrahpaşa, Çapa, Ege ve Hacettepe Üniversiteleri başta olmak üzere birçok üniversiteden KBB, Nöroloji ve Odyoloji alanından akademisyenler katıldı.

 

Toplantıda, özellikle hastalığın en yararlı tanısı olan VNG/ENG konusunda dünya genelinde ünlenmiş olan ve bu alanda uzun yıllar eğitim veren Dr. Kamran Barin, yeni ICS Impulse (Head Impulse Testing) arkasındaki teoriyi açıklayarak uygulamalı eğitim 

verdi.

 



Dünya nüfusunun yüzde 24’ü baş dönmesinden müzdarip

 

Toplantıda denge bozuklukları ve baş dönmesi konusunda önemli bilgiler veren Yardımcı Fahri Prof Dr. Kamran Barin, uluslararası araştırmalara göre, günümüzde iç kulak iltihabından beyin tümörüne, migrenden beyin kanamasına kadar 63 hastalığın baş dönmesine yol açtığına dikkat çekti ve “Baş dönmesi sık rastlanan bir semptom. Ancak son yıllarda tanısı belirginleşti ve farkındalık oluştu. Bu arada, denge bozukluğu ile baş dönmesi birbirini tetikliyor. Tüm dünyada doktora başvuran hastaların ilk 3 şikayetinden biri yaşadığı baş dönmesi sentomudur” dedi



“Her yıl dünya nüfusunun yüzde 24’ü baş dönmesinden muzdarip” diyen Dr. Kamran Barin şöyle devam etti: “Yaptığımız araştırmalara göre, baş dönmesinin yüzde 50’si iç kulak problemlerinden, yüzde 20’si nörololik problemlerden yüzde 30’u ise kan basıncı, metobolizma bozukluklarıdan kaynaklandığı tespit edildi.

 

Özellikle iç kulak iltihabı sorunlarında baş dönmesi sık rastlanıyor. Baş dönmesi önemli bir semptomdur,ciddiye alınmalıdır. Günlük yaşam kalitesini engelleyen düzeyde bir baş dönmesi yaşandığında mutlaka bir hekime başvurulmalıdır.”




Gözler hastalığın teşhisinde önemli

 

Son 2-3 yıl içinde, hastalarda yaşanan denge bozukluğu ve baş dönmesinin hangi hastalığın belirtisi olduğuna yönelik çalışmalarda önemli metotlar geliştirildiğini anlatan Dr. Barin, “Önceleri ENG sisteminde elektrotlar kullanılıyordu. Son yıllarda ise VNG görüntüleme tekniğini de kullanıyoruz. Göz hareketleri, bazı hastalıkların tespitinde çok önemlidir. Örneğin iç kulak problemleri ve nörolojik bozukluklar, gözlerden tanımlanıyor. Yine beyin kanaması ve felç gibi hastalıkların ilk bulgularını gözlerden (göz hareketlerinden kaynaklanan beyinde oluşan dalgalanmalar ile) anlamak mümkün” bilgisini verdi.

 

Öte yandan, Dr. Barin, Otometrics firması ile 11 yıldır denge bozuklukları konusunda eğitsel konuşmacı olarak çalışmakta ve 1.800’den fazla odyolog, hekim, fizik terapisti ve günlük bazda denge bozukluğu testini uygulayan ve yorumlayan teknisyeni eğitmiştir.


Kaynak:Milliyet Sağlık