BAĞIRSAK FLORASINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Bağırsak florasıyla ilgili çalışmalar büyük bir hızla ilerliyor. Aralık ayında ‘Yararlı Bakteriler’ başlıklı yazımda, bağırsak florasının sindirim ve metabolizma dışında bağışıklık sistemi ve hatta kanser tedavisiyle yakından ilgili olduğunu sizlere anlatmıştım. Ayrıca genetik faktörlerin de bağırsak florasının oluşumunda etkili olduğunu bilmekteyiz.  
29 Nisan 2016 tarihinde Science dergisinde, bağırsak florasının detaylı olarak incelendiği bir çalışma yayımlanmıştır. Ayrıca bu çalışma bu konuda yapılan çalışmalar arasında en fazla sayıda insan örneği kullanılan bir çalışma olmaktadır. Belçika’daki Leuven Üniversitesi’nde Jeroen Raes önderliğinde yürütülen çalışmada Belçika ve Hollanda’da ikamet eden 1100 kişi incelenmiştir. Bu çalışma sonucunda 69 faktörün bağırsak florasını etkilediği görülmüştür. Bu faktörler arasında ilaç kullanımı, uyku miktarı, sigara ve alkol kullanımı yanısıra beslenme alışkanlıkları da yer almaktadır. Lifli yiyecek ve meyve tüketmenin önemi vurgulanırken aynı zamanda hangi tip çikolata tercih ettiğiniz de bağırsak florasına etki yapmaktadır. Sağlıklı bir bağırsak florasının metabolizma hızı ve bağırsak hareketiyle  çok güçlü bir ilişkisi olduğu gözlemlenmiştir. Bu 69 faktör önemli ipuçları verse de kişiler arasındaki farklılığa sadece % 7oranında katkı yaptığı görülmüştür. Bu da bize gösteriyor ki bağırsak florasının oluşumunda genetik farklılıklar daha büyük rol oynamaktadırlar
Belçika’da yürütülen çalışmada kullanılan 1100 örnek dünyanın çeşitli bölgelerinde yürütülen diğer çalışmalarla karşılaştırılmıştır. Özetle toplamda 4000 kişinin bağırsak florası araştırılınca, her kişide var olan 14 tür bakteri olduğu tespit edilmiştir. Burdan da anlaşılabileceği gibi bazı bakteri türleri insan metabolizmasında çok önemli görevler üstlenmektedirler.
19 Mayıs 2016 tarihinde Cell Reports dergisinde yayımlanan bir çalışmada ise uzun süre antibiyotik kullanımı sonrası bağırsak florası zarar görmüş fareler incelenmiştir. Susanne Wolf önderliğinde Berlin’de yürütülen çalışmada, bu farelerin beyinlerinde yeni sinir hücresi oluşumunun etkilendiği gözlemlenmiştir. Bu tarz bozuklukların depresyon ve şizofreni ile ilgili olduğu bilinmektedir. Bu farelere prebiyotik  takviyesi verildiğinde ya da egzersiz sonucunda beyinde sinir hücresi oluşumunda ilerleme olduğu gözlemlenmiştir. Özetle bağırsak florasının korunmasının sinir sisteminin sağlığına katkısı olduğu anlaşılmaktadır.

 

Bu çalışmalar, gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınmanın, egzersiz yapmanın ve doğru beslenmenin önemini bir kere daha karşımıza çıkarıyor.

 

Kaynakca: Newscientist, Science, Cell Reports

 

 

Dr. Umut Cagin

umut_cagin@hotmail.com