Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars, Erçin Şahmaran’ın Kıbrıs Postası TV’de hazırlayıp sunduğu ‘Objektif’ isimli programa konuk oldu. Baybars, “yabancılara mal satımı” ile ilgili hükümetin kafasının çok karışık olduğunu söyledi. Baybars, hükümetin yabancılara mal satımı konusuyla ilgili ne yapacağını bilmediğini kaydetti.
"TOPRAK SATIŞLARIYLA İLGİLİ YENİ BİR DÜZENLEME YAPMADIK"
Bağımsız Milletvekili, eski içişleri bakanlarından Baybars, 4’lü hükümet döneminde toprak satışıyla ilgili yeni bir düzenleme yapmadıklarının altını çizdi.
Baybars, stok fazlası olan bitmiş apartman dairelerinden 3 tane alma hakkını 6 aylığına getirdiklerini söyledi. Baybars, “Yarım inşaat halinde olduğu zaman 2’nci daireyi alamazdı. 3 tane bitmiş apartman dairesi alınabilecekti. Kayıtlılığı sağlayıp, veriye ulaşarak, tedbirleri almak için vergisi yüksek kısa süreliğine yapmıştık” dedi.
Baybars, ne 4’lü hükümet döneminde ne de UBP-HP döneminde yabancıların mal satımıyla ilgili yeni bir düzenleme yapmadıklarının altını çizdi.
"ULUSAL GÜVENLİĞİN TEHDİT EDİLDİĞİNE DAİR RAPOR VARSA KISITLAMA OLMALI"
Baybars, İçişleri Bakanlığı’nın Yabancı Mal Birimi ile Tapu Birimi arasındaki bütün verileri bir araya getirmesi gerektiğini kaydederek, “Eğer ulusal Güvenliği tehdit eden bir mesele varsa, bölgesel anlamda da yabancı nüfusun fazla olması ulusal güvenliğin tehdit edildiğine dair herhangi bir rapor bulunması halinde kısıtlamanın gelmesi son derece normal ve olması gerekendir” dedi.
Bütün KKTC’de değil, bölgesel bazda toprakların korunabileceğinin altını çizen Baybars, hükümetin tatmin edici veriyi ortaya koyarak adım atması gerektiğini kaydetti.
Yabancılara mal satımıyla ilgili yapılan açıklamaların toplumdan gelen tepkiye yönelik popülist açıklamalar olduğunu ifade eden Baybars, ülkedeki yabancı yatırımcı tanımının eksik olduğunu, kimin yabancı yatırımcı olabileceği, yabancıların hangi alanda yatırım yapabileceğiyle ilgili bir yasa taslağına ihtiyaç olduğunu belirtti.
Baybars, “Yerli sermayeyi korumak, yerli sermayenin güçlenmesinin önüne geçecek haksız rekabeti önlemek adına bir düzenleme yapılması gerekiyor” dedi.
Nüfusla ilgili ifadeler kullanan Baybars, 2011’de yapılan sayımı hatırlatarak, o dönemki sayımın evlere kapanarak yapıldığını, bunun artık çağ dışı kaldığını kaydetti.
"MEKANSAL ADRES KAYIT SİSTEMİ HAYA GEÇMELİ"
Mekansal Adres Kayıt Sistemi’nin hayata geçmesi gerektiğinin altını çizen Baybars, “Kimin hangi adreste kaldığı, kira mı, mülk mü, kaç kişi kalıyor, çalışma izinli, oturma izinli, hangi ülkeden geldi, geliri ne, çocuğu kim...” ifadeleriyle sistemin içerisinde nelerin yer alacağını anlattı.
İçişleri Bakanlığı görevinden ayrıldığı zaman sistemi tamamlamayan 8 belediyenin kaldığını, hala daha 8 belediyenin sistemi tamamlamadığını ifade eden Baybars, “Devletin devamlılığı, yönetim anlayışı ve niyet önemli” dedi.
Baybars, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:
“Kayıtsızları saymıyorum. Hala doğru düzgün kayıt yapıyorlarsa; çalışan sayısı, öğrenci sayısı belli... İkamet Tüzüğü’nü hayata geçirmiştik. 18 yaşından küçük çocukların da bu ülkede kayıtlı olması gerekiyordu. Aynı zamanda 65 yaşın üzerindeki yabancıların da kayıt alınması da gerekiyordu... Üniversitelerle ilgili de çalışmalarımız vardı. 2020 pandemisiyle onların hepsini havaya attılar. Sistem duruyor, sistemi kullanmıyorlar. Öğrencilere doğru düzgün muhaceret izni almaya şimdi başladılar.”
Eğitim Bakanlığı ve YÖDAK’ın aktif ve pasif öğrenciyi denetlemesinin İçişleri Bakanlığı’nın uhdesinde olmadığının altını çizen Baybars, “Hükümetin bunlar için iyi yönetme istenci olması gerekir” dedi.
"DENETİM VE MUHALEFET GÖREVİNİ YAPIYORUZ"
Yeni bir siyasi partiye ihtiyaç olup olmadığıyla ilgili de konuşan Baybars, bağımsız vekilken de partiye mensup vekilken de aynı sorumluluk bilinciyle, görevini yerine getirdiğini söyledi. “Doğruyu bulmaları için denetim görevini ve muhalefetini yapıyoruz” diyerek hükümete seslenen Baybars, Meclis’te doğru bulmasalar bile komiteye gelen kötü yazılmış ve kötü sonuçlanabilecek unsurlarını değiştirdiklerini söyledi.
"BAĞIMSIZ MİLLETVEKİLİ OLARAK İLERLEMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL"
“Bağımsız milletvekili olarak ilerlememiz mümkün değil” vurgusunda bulunan Baybars, şu anda ciddi anlamda sağlıksız ve sistemsiz bir gidişat olduğunu, gidişatı gözlemlemek gerektiğini kaydetti.
Kıbrıs sorunuyla ilgili iki toplumlu görüşmeyi ve iş birliği kapısını açmayı önemsediğini de dile getiren Baybars, toplumların birbirlerine güven duyarak, çözüme gitmeyi önemsediğini söyledi. Baybars, “En önemlisi Kıbrıs Türk toplumunun uluslararası hukukun bir parçası haline gelecek yapıda olması” dedi.