Kuzey Kıbrıs’ta önümüzdeki günlerde taşınmaz mal konusunda fiyat patlamasının düşünülemeyecek derecede yüksek olacağı tahmin ediliyor. Ancak bu durum, anlaşmanın seyrine göre değişecek. Özellikle imara açılacak arazilere yatırım yapmanın karlı olacağı söyleniyor.
Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur: “Kuzey Kıbrıs’ta yatırım yapmak isteyenlere bitmiş ev yerine araziye yatırım yapmalarını tavsiye ediyorum. Arazi fiyatlarında değişim olacak. Arazi alsınlar, inşaatı barış sürecinden sonra da yaparlar. Araziyi alınca projeyi yaptırsınlar”
Kuzey Kıbrıs’ta çözüm çalışmaları ülkedeki yatırım ikliminde de değişim yaşanmasına ön ayak oldu. Ülkede özellikle arazi alımına yönelmenin büyük bir avantajı da beraberinde getireceği söyleniyor. Adanın kuzeyinin bir anlaşma ile birlikte daha yasal bir pozisyona getirilmesi, ülkede yatırım yapmak isteyenleri de harekete geçirdi. Hangi bölgelere yatırım yapılmasının daha karlı olacağı, ne tür yatırımlara yönlenilmesi ve yatırım yaparken nelere dikkat edilmesi konularında sorulara yanıt arayan gazetemiz Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur’la görüştü.
“Ciddi bir değişimin başlangıcı”
Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, Kuzey Kıbrıs’ta ciddi bir değişimin başlangıcında olunduğuna işaret etti. Sungur, Annan Planı öncesinde fiyatların düşük olduğunu anımsatarak, benzer durumun bu dönemde de yaşanacağını söyledi. KKTC’de arazi fiyatlarının olması gereken noktaya gelmediğine vurgu yapan Sungur, ya barış ve anlaşma olacağını ya da Rumlara Maraş’ın verileceğini, ülkede anlaşmayla birlikte Tayvan Modeli planlandığını ifade etti.
Güneyde fiyatlar düşmeye başladı
Güney’de emlak fiyatlarının düşmeye başladığını belirten Hasan Sungur, şu anda kuzeyde 50-60 bin Euro civarındaki bir konutun güneyde 160 bin Euro civarında olduğunu 2016’ya kadar hiç anlaşma olmazsa, bu fiyattaki bir konutun fiyatının güneyde 150-145 bin Euro’da duracağını öngördü. Güney Kıbrıs’ın fazlasıyla konut dolduğunu anlatan Sungur, Avrupa Birliği vatandaşlarının güneyde çalışıp kuzeyde kalabildiğini ve bunu tercih edenlerin de Kuzey’den ev alma yoluna gittiğini söyledi.
“Arazi fiyatları değişecek!”
Önümüzdeki süreçte ciddi bir değişim beklediklerini yineleyen Hasan Sungur, yatırım yapacaklara tavsiyelerde bulunarak, “Kuzey Kıbrıs’ta yatırım yapmak isteyenlere ev yerine araziye yatırım yapmalarını tavsiye ediyorum. Arazi fiyatlarında değişim olacak. Arazi alsınlar, inşaatı barış sürecinden sonra da yaparlar. Araziyi alınca projeyi yaptırsınlar.” dedi. Sungur, ülkede yatırım yapmanın tam zamanı olduğunu vurguladı.
Araziye yatırım sebeplerine açıklık getiren Sungur, bunun üç nedeni olduğunu söyledi ve bu nedenleri şu şekilde sıraladı: “1-Anlaşma olacak olması, 2-Anlaşma ile adanın kuzeyinin daha yasal bir pozisyona getirilmesi, 3-Güney’de mal alanların mallarını satarak kuzeyden mal alması…”
İmara açılacak araziler avantaj
Önümüzdeki günlerde sektörde hareket beklediklerini söyleyen Hasan Sungur, güneyde bazı villa sahiplerinin güneyde 400 bin Euro civarında olan evlerini satarak kuzeyden arazi aldığını belirtti. Sungur, “Eğer paralarının prim yapmasını istiyorlarsa arsalara yönelsinler. Özellikle imara açılacak araziler avantaja dönecek. Kanlıköy, Gönyeli’nin üst tarafı imara kapalı olduğu için şu günlerde çok ucuzdur” dedi.
Nerelere yatırım yapılmalı?
Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, North Cyprus UK okuyucularına akıllı yatırım konusunda da bilgi verdi:
Mağusa Güzelyurt Anayolu’nun altı pek akıllı bir yatırım yeri olarak görülmüyor. Bu bölge için dikkatli olmak gerekiyor. Karpaz’ın uç bölümleri de öyle… Karpaz’ın kanton bölge olacağı ve park olacağı konuşuluyor. Lefkoşa her yönden iyi… Girne bölgesi emniyetli, Kayalar ve Sadrazamköy bölgesinde iyi bir yatırım olur… Özellikle Esentepe Bölgesi’nde patlama yaşanacak. Esentepe bölgesinden 20 bin’e yakın Avrupalı’nın ev aldığı söyleniyor. Esentepe 5 yıl sonra günümüzün Maraş’ı olabilir.
Dikkat edilmeli
Hasan Sungur, İngiltere’den ülkeye gelerek arazi veya konut alacakların bazı hususlara dikkat etmesi gerektiğini söyledi ve şöyle konuştu:
“KKTC’de hükümet ve sistem insanların dolandırılmasını önlemek için çalışma içerisinde. Ancak insanlar dikkatli olsunlar. Araziyi almadan ipoteği olup olmadığını araştırsınlar. Muhakkak iyi bir avukata gidilsin. Veya çok güvenecekleri bir emlakçı olması gerekir. 17 Nisan 2007 tarihinde yasa ile emlakçılar örgütlendiler. Anlaşmaları yaptıktan sonra sözleşmeleri vergi dairesine götürüp pullasınlar. Pullamadan sonra sözleşme geçerli olacak. Bunu alıp Tapu Dairesi’ne götürüp kayıt yaptıracaklar.”
Bize danışabilirler
İngiltere’den ülkeye gelen ve yatırım yapmak isteyen vatandaşların en büyük sıkıntıyı kiminle temasa geçeceği hususunda yaşandığını vurgulayan Sungur, konu ile ilgili olarak [email protected] e-mail adresinden her türlü sorularına ücretsiz olarak yanıt verebileceklerini söyledi.