Hasan KARLITAŞ
Kıbrıs’ın gizli kalmış özellikli köylerinden biri, Trodos Dağı eteklerine hâkim manzaraya ve verimli topraklara sahip Taşpınar’dır (Angolem)…
Kıbrıs, Dünya’daki en önemli ve eski şarap ülkelerinden biridir. Binlerce yıllık şarap geçmişi vardır. Kumandaria şarabı, üretimi devam eden Dünya’nın en eski şarabı olarak kabul edilir.
Angolem, konum olarak volkanik toprak özelliğinden dolayı şarapçılık için uygun bir bölgedir. 13. yüzyılda 10. Hugh’un, Angolem kraliçesi Isabella’yla evlenmesiyle birlikte, Angolem kontluğu Lüzinyan İdaresi’ne geçer. Fransa’da Angouleme isimli bir kasaba mevcuttur. Köyün tarihi geçmişi ile alakalı köy camisinin bulunduğu bölge yakınında, tarihi kilise kalıntıları görülür.
Angolem Şarap Evi ise, butik bir şaraphane…
Öğretmenlikten emekli aslen Baf kökenli Bekir Safkan, Angolemli eşi, Deprem Mühendisi oğlu İsmail Safkan ve gelini Nilay Bilsel tarafından aile işletmesi olarak işletiliyor. Aile, 20 dönümlük bağcılık yapılan arazi üzerinde, 2019 yılından beridir şarap üretiyor.
Organik, vegan, sıfır şeker, sıfır plastik prensibiyle üretilen şaraplar, güçlü aromaya sahip mavro ve maratheftiko türü üzümlerden üretiliyor.
Gıda güvenliği için bütün şartlar oluşturulmuş. Doğa dostu gübre kullanılan işletmede, yıllık 5 ile 10 bin şişe üretim kapasitesine sahip… İşletme, “Isabella, Soloi” marka roze ve kırmızı şarap yanında zivaniya da üretiyor. İlk ürettikleri zivaniyanın beğenilmesi üzerine butik şarapçılığa başlayan aile, hedeflerinin ticari olmadığını, kaliteli hizmet anlayışı ile küçük gruplara hizmet vereceklerinin altını çiziyor.
Geleneksel ile çağdaş yöntemleri birleştiren Angolem Şarap Evi, Kıbrıs’ta ve Lefke ilçesinde başarılı bir aile işletmesi olarak kırsal turizm anlamında değerli bir örnek teşkil ediyor.
Maratheftiko üzümü
Maratheftiko, Kıbrıs’ın eski bir üzüm çeşididir. Bu nadir kırmızı Kıbrıs üzümü yaklaşık 30 yıl önce yeniden keşfedildi. Başlangıçta, bu üzüm çeşidi yalnızca şarap yapım sürecinde Mavro çeşidinden elde edilen şaraplara renk ve kıvam kazandırmak için kullanılıyordu. Adanın ekili üzüm bağlarının yüzde 5'inden azını temsil etmektedir.
Çoğu üzüm çeşidinin aksine Maratheftiko, kendi kendine tozlaşamaz ve meyve büyümesini sağlamak için diğer çeşitlerle birlikte yetiştirilme ister. Son yıllarda Maratheftiko'nun şarapları gelişti ve uluslararası yarışmalarda sürekli ödüller kazanıyor. Dolgun gövdeli, koyu kırmızı renkte, meyve ve çiçek aromaları, orman meyveleri aromalarıyla karışmış bir tadı var. Damakta karmaşık bir aroma ve tat bırakıyor. Asitlik, alkol ve tanenlerin çok iyi denge oluşturmasıyla, çeşitli et yemeklerine mükemmel şekilde de eşlik eder.
Angolem (Taşpınar) köyünde yer alan, Angolem Winery’de 2014 yılından itibaren mavro ve maratheftiko üzümleri organik yöntemlerle yetiştiriliyor.