DÜNYA

Almanya’dan sonra Hollanda: Katı göç kuralları geliyor

Hollanda, yasa dışı göçe karşı sert önlemler almaya başlayacak. "Ülke doldu" diyen Özgürlük Partisi, en katı sığınma kurallarını uygulayacak. Buna göre göçmenin aile birleşimi kısıtlanacak, yardımları kesilecek, göçmenlere ev verilmeyecek, başka ülkeden gönderilen göçmen geri alınmayacak.

Avrupa, yasa dışı göçe karşı teker teker kapıları kapatıyor. Hollanda, sınır kontrollerini artıran ve göçmenleri ilk ayak bastıkları ülkeye gönderme hazırlığı yapan Almanya’dan daha da ileri adımlar atmak için harekete geçti.

Son 10 yılda, aralarında çok sayıda Türk'ün de bulunduğu 856 bin kişinin iltica ettiği Hollanda’da artık ülkeye yasa dışı yolla gelen yeni kişilerin konaklaması için kapasite olmadığı belirtilirken, Özgürlük Partisi’nin İltica Bakanı Marjolein Faber, Avrupa’daki en katı sığınma ve göç kurallarını uygulamaya başlayacaklarını duyurdu.

OLAĞANÜSTÜ HAL VE YASAKLAR

İlk olarak, yasaların hızla geçebilmesi için olağanüstü hal (OHAL) ilan edilecek. OHAL’in verdiği yetki ile ülkenin iltica etmek isteyen kişiler için çekici olmayan bir yer haline gelmesi için önlemler alınacak.

Buna göre iltica edenlerin aile birleşimleri kısıtlanacak. Mali yardımlar kesilecek; sadece yatak, yemek ve hijyen malzemesi verilecek. Kimliği olmayan, ülkeye ne için geldiği belli olmayan kişiler sınırdan geri çevrilecek. Ayrıca, Almanya ya da başka ülkelerden gönderilecek kaçaklar, ilk ayak bastıkları ülke Hollanda olsa bile geri alınmayacak. Göçmenlere sosyal konut ancak istisnai durumlarda verilecek.

Hollanda’ya ilticacı edenler, şu anda bile zor koşullarda yaşıyor. Aşırı sağcı Geert Wilders’in Özgürlük Partisi’nin seçimleri kazanmasından sonra göçmen karşıtlığı tavan yaparken, iltica eden birçok kişi de artık kullanılmayan gemilerde kalmaya başlamıştı.