Siz de işinizde uzun saatler boyunca ağır bir şekilde çalışanlardan mısınız? Eğer onlardan biriyseniz sizin için haberler biraz kötü.
İçerisinde Amerika, İngiltere, Avustralya ve Almanya´nın da bulunduğu 14 ülkede yürütülen 61 çalışma incelenmiştir. BMJ (British Medical Journal) dergisinde yayımlanan bu çalışma 330,000 kişiyi içermekte olup, alkol kullanımı ve çalışma saatleri arasındaki ilişkiyi araştıran en kapsamlı çalışma durumundadır.
Haftada 40 yerine fazladan 8 saat (yani toplamda 48 saat) çalışan kişilerin, yüksek miktarda alkol tüketim risklerinin 11% oranında daha fazla olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca, haftada 49 ile 54 saat çalışan kişilerde bu risk 13% daha fazladır. Bir başka deyişle çalışma süresiyle risk miktarı doğru orantılı olarak artmaktadır. Bu çalışma, uzun saatler boyunca çalışan kişilerin daha sağlıksız ve de daha az aktif bir yaşam sürmelerinin yanında, alkolizmi de bir diğer zararlı unsur olarak göstermektedir.
Yüksek miktarda alkol kullanımının birçok zararı bilinmektedir. Bu zararlar kişilerin sağlığını kötü yönde etkilemekle kalmayıp çoğu kez çevrelerindekilere de zarar vermektedir. Alkol kullanan kişilerin, biliniyor ki, başka hastalıklara yakalanma oranları ve özellikle enfeksiyon kapma riskleri daha yüksektir. Alkol kullanan hastaların ayrıca tedavi süreçleri daha zor ve daha uzun sürmektedir.
Son dönemde yürütülen ve 5 Aralık 2014 tarihinde ‘Alcohol’ isimli dergide yayımlanan bir çalışmada yüksek miktardaki alkol kullanımının bağışıklık sistemi üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bu çalışmaya denek olarak katılan kişilere 20 dakika boyunca 4-5 shot vodka verilmiş ve sonrasında bu kişilerin kanları incelenmiştir. (Verilen bu miktar araç kullanma limitine denk miktardadır.) Alkol alımından hemen sonra bu kişilerde bağışıklık sisteminin kısa bir süreliğine aktive olduğu ancak sonrasında bağışıklık sisteminin kötü yönde etkilendiği gözlemlenmiştir. Ayrıca, alkol alımından 2 ve 5 saat sonra kanda bulunan bağışıklık sistemine ait hücrelerin sayısının azaldığı görülmüştür.
Siz siz olun iş temponuz her nekadar yoğun olursa olsun, alkolü fazla kaçırmayınız…
Kaynakça: New scientist, BMJ, Alchohol, 3 News NZ